FMI: recesiunea poate lovi din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenirea economiei este fragilă, iar FMI atenţionează asupra riscului ca unele ţări să reintre în recesiune. Pentru a evita o nouă scădere economică, măsurile de sprijin economic trebuie menţinute pentru evitarea derapajelor.

Directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional atrage atenţia că este prea devreme ca statele să retragă stimulentele financiare care au determinat redresarea economiei globale.

„Economia mondială îşi revine, chiar dacă redresarea este încă fragilă", a declarat Strauss-Kahn. Un program de eliminare a măsurilor excepţionale „trebuie elaborat în prezent" dar nu „implementat" pentru că economiile sunt încă dependente de sprijinul guvernamental, iar cererea din partea companiilor private rămâne slabă, argumentează el.

Strauss-Kahn a afirmat la începutul acestei luni că redresarea economiei mondiale are loc „mai devreme şi mai rapid" decât se anticipa. Se estimează ca la nivel global, guvernele au cheltuit peste 2.000 de miliarde de dolari pentru a scoate economiile din perioada de recesiune cauzată de criza creditelor ipotecare din SUA. Guvernele trebuie „să se concentreze pe măsurile pentru combatarea şomajului", a adăugat directorul FMI.

Suprataxe pentru companiile financiare

Strauss-Kahn a subliniat că statele nu au făcut suficiente eforturi pentru a întări reglementările pieţelor financiare pentru a evita declanşarea unor viitoare crize.

„Radăcinile crizei actuale se trag din reglementările incomplete şi deficienţele de supraveghere ale sectorului financair din SUA", a declarat oficialul FMI, care consideră că s-au întreprins măsuri, dar nu suficiente.

El a atras atras atenţia guvernelor că trebuie să se asigure că societăţile financiare vor fi în stare în viitor să-şi rezolve singure problemele pe care le crează. În acest sens, propunerea lui Barack Obama de a întări reglementarea sistemului bancar naţional este „binevenit" şi constituie o „iniţiativă pozitivă", a spus Stauss-Kahn.

Obama a propus introducerea unei taxe pentru marile corporaţii financiare care să fie obligate astfel să returneze banii primiţi ca sprijin financiar pentru a depăşirea crizei.

Taxa se aplică tuturor companiilor cu active ce depăşesc 50 de miliarde de dolari, precum Citigroup, American International Group (AIG) sau Bank of America.

Companiile nefinanciare, care chiar dacă au beneficiat de stimulente financiare, cum ar fi General Motors şi Chrysler Group, nu vor fi obligate să plătească noua taxă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite