EXCLUSIV / Tănăsescu: Jumătate din fiecare tranşă FMI va merge la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înţelegerea temporară potrivit căreia jumătate din tranşele de împrumut acordate de FMI trebuie să finanţeze deficitul bugetar se va menţine pe toată durata acordului, a declarat, pentru „Adevărul", reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

România va primi, în luna februarie, aproximativ 2,26 miliarde de euro de la FMI, bani aferenţi tranşelor a treia şi a patra din acordul de împrumut. În plus, în luna martie alt miliard de euro va fi virat de către Comisia Europeană. Acesta din urmă va merge, în integralitatea lui, la buget, pentru finanţarea cheltuielilor cu pensiile, salariile sau protecţia socială.

În privinţa banilor de la FMI, deşi instituţia nu a acordat niciodată fonduri pentru finanţarea deficitelor bugetare ale statelor, România face excepţie. Primele două tranşe din acord au intrat jumătate în conturile BNR, iar jumătate la Trezoreria Finanţelor. Următoarele două rate, a treia şi a patra, mult aşteptate de autorităţile de la Bucureşti, vor avea aceeaşi destinaţie.

Potrivit reprezentantului României la FMI, şi următoarele tranşe trimestriale vor finanţa cheltuielile statului. „Se va menţine înţelegerea iniţială şi în privinţa celor două tranşe din februarie. Şi mai mult, dacă la următoarele evaluări trimestriale veniturile statului vor creşte, atunci jumătate din fiecare tranşă trimestrială va sprijini, suplimentar, deficitul bugetar", a declarat Tănăsescu pentru „Adevărul".

Vizita FMI, o formalitate

Potrivit oficialului român, scrisoarea suplimentară de intenţie din luna ianuarie va cuprinde, printre altele, bugetul pe 2010. „Scrisoarea va cuprinde bugetul, măsurile pentru punerea în practică a reformelor asumate şi reglarea ţintelor trimestriale de deficit bugetar, legea salarizării unitare, cea a pensiilor în sistemul public, a educaţiei, a responsabilităţii fiscale, dar şi o lege pentru responsabilizarea colectivităţilor locale", a precizat Tănăsescu.

Având în vedere că se analizează criteriile de performanţă de la sfârşitul anului 2009, în opinia oficialului nu vor exista probleme în evaluare. „Nu există nicio restanţă a Guvernului, vor fi discuţii bune, ce vor duce la finalizarea scrisorii de intenţie şi vor deschide calea către o evoluţie corectă pentru trimestrele următoare", a adăugat Tănăsescu.

FMI pleacă, problemele rămân

În opinia oficialului român, după plecarea delegaţiei FMI autorităţile trebuie să respecte, în continuare, cu stricteţe, ţinte trimestriale de deficit bugetar. „Execuţia bugetului este un proces continuu şi avem ţinte ce trebuie respectate foarte atent. În plus, Guvernul trebuie să reducă cheltuielile de personal, să ia decizia dureroasă a disponibilizărilor în sectorul public, dar şi să disciplineze activitatea acelor companii de stat cu datorii mari la buget", a concluzionat Tănăsescu.

O delegaţie a FMI începe, miercuri, încă o evaluare a programului economic convenit cu România, pentru eliberarea tranşelor a treia şi a patra de împrumut. Oficiali din Ministerul de Finanţe au adăugat, pentru „Adevărul", că discuţiile vor fi relaxate, iar decizia eliberării celor două tranşe este ca şi luată. Citiţi mai multe în ediţia tipărită de miercuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite