Băncile pierd sute de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile bancare din zona UE vor înregistra pierderi însemnate pe tot parcursul anului, dar şi în 2011, mai ales din cauza creditelor neperformante. Previziunile referitoare la profitabilitatea instituţiilor financiare din Europa nu sunt deloc optimiste.

Băncile europene au pierdut peste 1.700 de miliarde de dolari de la declanşarea crizei economice ca urmare a politicilor de creditare, iar pentru acest an ele vor fi nevoite să anuleze mai multe împrumuturi decât în 2009.Totodată, capacitatea lor de a vinde obligaţiuni ar putea fi blocată de guvernele care doresc să finanţeze corectarea deficitelor naţionale, arată un comunicat recent al Băncii Centrale Europene (BCE).


Citiţi şi:

Citigroup şi Bank of America, datorii ascunse

Criza din Europa ajută Statele Unite

„Cum guvernele se vor confrunta cu cerinţe ridicate de finanţare în următorii ani, emiterea de obligaţiuni bancare este exclusă", relevă documentul amintit. De asemenea, o astfel de strategie ar reprezenta un pas înapoi în încercarea insituţiilor bancare da a redeveni profitabile.

2010, mai multe pierderi

Băncile nu îşi vor reveni nici uşor şi nici prea curând, iar prognozele privind pierderile din credite sunt încă îngrijorătoare. Mai mult, aceste pierderi ar putea fi chiar mai mari anul acesta comparativ cu anul trecut, dar ar putea să scadă în 2011, sunt de părere reprezentanţii BCE.

„Noile estimări indică faptul că pierderile de împrumut sunt susceptibile de a fi mai mari în 2010 decât au fost în 2009 şi se vor menţine la un nivel ridicat şi în 2011, însă, totuşi, unul ceva mai mic decât cel din anul în curs", potrivit lui Lucas Papademos, vicepreşedintele BCE.

De asemenea, presiunile asupra băncilor vor fi uriaşe, iar ele vor încerca prin toate mijloacele pe care le au la dispoziţie să recupereze o parte din pierderi. Instituţiile creditoare vor deveni mai puţin tolerante cu datornicii, fie ei persoane fizice sau companii, iar numărul executărilor silite va creşte pe parcursul lui 2010 şi ar putea atinge maxime istorice anul viitor.

Pe de altă parte, provizioanele pentru credite neperformante s-ar putea ridica, anul viitor, în cazul băncilor din zona euro, la aproximativ 105 miliarde de euro, anticipează autorii raportului. În acelaşi timp, Comisia Europeană se aşteaptă ca zona euro să raporteze un deficit de 6,6% în acest an, mai mult decât dublul limitei dorite de UE.

Prognoze şi aşteptări

Cât priveşte măsurile adoptate de guvernele Europei cu scopul de a depăşi criza, „acestea ar putea avea un impact negativ pe termen scurt, mai ales asupra creşterii economice şi a ratei şomajului, însă, pe termen mediu şi lung, scenariul este unul optimist", potrivit vicepreşedintelui BCE.

Consecinţele pentru perioada următoare sunt reprezentate de înăsprirea politicilor fiscale, atât la nivel naţional, în cazul fiecărui stat membru UE în parte, cât şi la nivelul pieţei economice comunitare. Scopul tuturor va fi evitarea prin orice mijloace a unei reveniri a crizei, chiar dacă măsurile luate nu vor avea efecte imediate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite