Criza din Europa ajută Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turbulenţele de pe pieţele financiare europene din ultima perioadă, cauzate de criza datoriilor, au trimis investitorii peste Ocean. Preţurile din Statele Unite au scăzut, iar economia americană este ferită de o nouă recesiune, chiar dacă problemele Europei se adâncesc.

Criza datoriilor din Europa a avut deja un impact psihologic semnificativ asupra pieţelor americane, trimiţând indicele Standard & Poor's 500 mai jos cu 10,5 procente decât maximul atins în aprilie. Dar dacă investitorii se tem că turbulenţele din Europa vor afecta creşterea economică americană, ce înseamnă cu adevărat criza euro pentru cea mai mare economie a lumii?, se întreabă jurnaliştii de la „The New York Times".

Mai citiţi şi:

VIDEO Frustrat şi mânios, Obama anunţă oprirea forărilor în Golf

VIDEO Ce vor „miliţienii“ Americii?

Europa este un consumator important al produselor de peste Ocean, cele 16 ţări euro reprezentând 13% din exporturile totale ale Statelor Unite. Dar ţările care sunt cel mai lovite de criză au doar o mică pondere. Unii strategi sunt de părere că problemele Europei chiar ajută la revenirea consumului din Statele Unite. „Consumatorii au mai mulţi bani în buzunare", susţine Jeffrey N.

Kleintop, chief market strategist în cadrul LPL Financial din Boston. Argumentele pe care se bazează vin din mai multe unghiuri de abordare. De exemplu, criza a ajutat la scăderea preţului petrolului pe plan internaţional, ceea ce a redus tarifele la carburanţi pentru şoferii americani.

Rate mai mici la credite

Totodată, situaţia precară din Europa a înseamat un suflu de siguranţă pentru Wall Street, în condiţiile în care investitorii s-au grăbit să-şi plaseze banii în certificate de trezorerie. Acest lucru a permis scăderea dobânzilor pe termen lung, deci şi a ratelor pentru creditele ipotecare. În opinia analistului, această situaţie va duce la un nou val de refinanţări, care va determina, la rândul său, o creştere a consumului. Aceasta înseamnă că, de îndată ce temerile se vor risipi, bursele americane vor redeveni un loc sigur şi atractiv pentru investiţii.

Dar ce se va întâmpla dacă sănătatea economică europeană continuă să se deterioreze? Chiar dacă moneda euro va ajunge la acelaşi nivel cu dolarul, iar creşterile economice nu vor fi la nivelul prognozat, Statele Unite vor resimţi reculul la un nivel de circa 0,3% din PIB, însă în niciun caz acest lucru nu le va arunca înapoi în recesiune, spune Nigel Gault, economist-şef la IHS Global Insight.

Influenţe mici

Împreună, ţările sudice importante din Europa, respectiv Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, înseamnă mai puţin de 1,5% din exporturile SUA. Iar Grecia şi Portugalia, care au cele mai mari probleme bugetare, reprezintă doar două zecimi dintr-un procent din total, potrivit lui Brian G. Belski, strateg-şef la Oppenheimer.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite