Citigroup şi Bank of America, datorii ascunse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile americane Citigroup şi Bank of America au ascuns „din eroare“ de investitori, în ultimii trei ani, datorii de mai multe miliarde de dolari, într-un mod similar celui utilizat de Lehman Brothers pentru a masca riscurile, potrivit Wall Street Journal.

Cele două bănci au raportat autorităţilor că în ultimii trei ani au clasificat unele acorduri de răscumpărare pe termen scurt (repo) ca fiind vânzări, când aceastea ar fi trebuit catalogate ca împrumuturi.

Deşi clasificările implică miliarde de dolari, ele au reprezentat sume mici pentru bănci. Astfel, Bank of America a clasificat greşit în ultimii trei ani tranzacţii cu valori între 570 de milioane de dolari şi 10,7 miliarde de dolari, reprezentând mai puţin de 1% din valoarea totală a activelor. Citigroup a indicat că a catalogat eronat tranzacţii de 9,2 miliarde de dolari.

Recunoaşterea erorilor intervine în contextul în care autorităţile au început să ceară companiilor financiare informaţii legate de tranzacţiile „repo". Băncile au, împreună, active totale de peste 2.000 de miliarde de dolari.

Lehman a utilizat acelaşi procedeu pentru a cosmetiza balanţa contabilă înainte de a cere protecţie sub legea falimentului în septembrie 2008.

Mediafax 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite