Băncile, proprietare pe mii de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de proprietăţi, în mare parte rezidenţiale, au ajuns în posesia instituţiilor finanţatoare, după eşecul procesului de vânzare directă în perioada executării silite, iar în viitor numărul locuinţelor preluate de bănci va urca la câteva mii, potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cum se ajunge aici

„Estimăm că băncile vor prelua câteva mii de case şi de apartamente, după ce au intrat deja în posesia a câteva sute. Procesul de vânzare va fi însă unul dificil în lipsa unei strategii adecvate, care trebuie să includă o promovare amplă", a declarat, într-un comunicat, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Până să ajungă în proprietatea instituţiei financiare finanţatoare, un activ imobiliar neperformant trebuie să treacă prin procesul de executare silită şi licitaţie juridică, etapă care durează minimum câteva luni.

Citiţi şi:

Bomba ascunsă în seifurile băncilor

Trei bănci, amendate cu suma totală de 190.000 de lei pentru comisioane ilegale

Vânzarea activului în cadrul acestei etape este adesea foarte dificilă din cauza promovării insuficiente sau a imposibilităţii vizionării proprietăţii, în contextul în care proprietarii se opun cel mai adesea procesului de vânzare prin executare, potrivit companiei de consultanţă şi brokeraj imobiliar.

După eşuarea găsirii unui cumpărător în cadrul mai multor licitaţii succesive, activul imobiliar intră în posesia instituţiei finanţatoare, care va încerca la rândul ei să obţină venituri din vânzarea sau din închirierea sa.

Câştig sau pierdere?

În cazul unei reveniri a pieţei şi a creşterii preţurilor, băncile şi-ar putea recupera prejudiciile prin vânzarea proprietăţilor imobiliare preluate de la datornici, spune Dorin Anghel,expert imobiliar.

Pe de altă parte, dacă situaţia actuală se va menţine, instituţiile financiare se vor afla în aceeaşi postură cu orice vânzător particular, adică va sta luni întregi cu o ofertă pe piaţă. Soluţia cea mai indicată ar fi închirierea acestor proprietăţi la preţurile pieţei sau chiar la unele mai mici, o modalitate care va genera venituri, susţine expertul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite