Forbes: Bomba ascunsă în seifurile băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldul creditelor în valută a crescut în august cu 9%, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, amplificând riscurile la care băncile se expun. Încurajate de BNR, băncile nu fac mare lucru pentru a dezamorsa bomba cu ceas a creditelor în valută pe care le au în portofolii!

În cadrul evenimentului Romanian Financial Forum desfăşurat la BNR, pe data de 5 octombrie, Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank, a surprins audienţa declarând: „Creditul ipotecar în euro este o bombă cu ceas cu efect întârziat".

Mai citeşte şi:

România, în al patrulea semestru de criză

Exprimarea plastică a preşedintelui ING a născut nu doar rumoare în sală, ci şi replica reprezentanţilor BNR. Răspunzând întrebărilor adresate de Forbes România, Lucian Croitoru, consilierul BNR, a precizat că este „...o sintagmă ce aparţine exclusiv domnului Negriţoiu,". Iar punctul său de vedere, Croitoru şi l-a exprimat ferm: „Personal nu cred că problema este chiar atât de gravă!"

PORTOFOLIU RISCANT

Cifrele ne arată însă, că băncile persistă într-un comportament de creditare periculos. Soldul creditului în valută era în august 2010 cu 9% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea creditelor în monedă străină atingea valoarea de 130,8 miliarde lei şi reprezenta mai mult de 62% din totalul împrumuturilor acordate populaţiei.

Astfel, tendinţa consemnată în ultima perioadă susţine viziunea preşedintelui ING. Mai ales că majorarea expunerii pe valută se suprapune fenomenului de creşterii a ratei împrumuturilor neperformante, care acum este la aproximativ 10%, adică cel mai ridicat nivel din regiune.

IMPOSIBIL DE OPRIT

„Orice şoc mai mare de 15%, în sensul deprecierii leului, ar dezechilibra bilanţurile multor bănci", spune Dragoş Cabat, preşedintele asociaţiei analiştilor financiari, CFA România. Insituţile de credit par a neglija însă, faptul că deprecierea leului ar putea transforma instant în pierderi, o bună parte din portofoliile de miliarde de euro.

EFECTE NEGATIVE

Scăderea leului va conduce în cel mai bun caz, doar la minusuri semnificative în contul de profit şi pierderi al băncilor. Însă, într-un scenariu pesimist, am putea vorbi  însă chiar şi de falimente.

Mai puteţi citi în numărul 42 al revistei „Forbes România":

Testul vieţii. Doar şase minute vor fi suficiente pentru a afla dacă eşti sau nu lovit de  cancer. Inginerul Mircea Tudor pune la punct ultimele detalii ale aparatului cu ajutorul căruia ai putea să fii cu un pas înaintea bolii.

Salariile private poartă uniformă. Mai există competiţia acerbă din 2008 la nivelul salariilor? Categoric nu! Pe piaţa muncii private, sistemul de valori s-a regândit şi s-a reaşezat. Pentru angajaţi, asta înseamnă venituri mai mici, accent pe performanţă şi o carieră fără salturi spectaculoase.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite