Aveţi o fermă mică? Luaţi bani de la UE!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin Măsura 141 se va acorda o finanţare nerambursabilă de 1.500 de euro pe an pentru fiecare gospodărie de semi-subzistenţă. Ajutorul financiar se acordă producătorilor agricoli care au până la 62 de ani. Depunerea proiectelor pentru obţinerea banilor se va face în perioada 15 aprilie - 14 mai.

Cea de-a doua sesiune de depunere a proiectelor pentru Măsura 141 - „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă" - din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru care sunt alocate fonduri de 75 de milioane de euro, va începe mâine, 15 aprilie. Prin Măsura 141 se va acorda sprijin public nerambursabil de 1.500 de euro pe an pentru fiecare fermă de semi-subzistenţă care se va înscrie în program.

Citiţi şi:

Cioloş dă piept cu reforma agricolă

Agricultorii români acceptă propunerile lui Cioloş privind subvenţiile pe fermă EXCLUSIV ONLINE

Traian Băsescu: micii fermieri ar trebui să se asocieze pentru a accesa fondurile europene

„Prin semi-subzistenţă se înţeleg fermele de mici dimensiuni, care de-abia trăiesc de pe o zi pe alta. Din păcate, aproximativ 80% din fermele din România se află în această categorie", explică Ştefan Niculae, preşedintele confederaţiei sindicale Agrostar. Sprijinul se acordă, pentru o perioadă de cinci ani, unui singur membru al familiei, pentru aceeaşi exploataţie agricolă, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Cine beneficiază

Pentru a beneficia de sprijinul nerambursabil de 1.500 de euro, producătorii agricoli trebuie să aibă până la 62 de ani neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare. De asemenea, fermierul trebuie să desfăşoare activităţi economice, în principal în domeniul agricol iar exploataţia agricolă trebuie să fie situată pe teritoriul ţării şi să fie înregistrată în Registrul fermelor sau în Registrul agricol. Totodată, o altă condiţie pentru a se încadra în cerinţele Măsurii 141, este ca o parte din producţia obţinută să fie comercializată.

Doritorii trebuie să depună o cerere de finanţare, însoţită de un plan de afaceri, la sediile Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din judeţele de unde aparţin. Planul de afaceri trebuie să cuprindă o scurtă descriere a situaţiei fermei, obiectivele de dezvoltare şi investiţiile care se doresc să se realizeze. De asemenea, în plan mai trebuie notate şi schimbările de management vizate, precum şi pregătirea profesională a fermierului, potrivit Caietului de sarcini al Măsurii 141. Proiectul mai trebuie să conţină şi eventualele riscuri, precum şi problemele de mediu cu care se confruntă exploatatorul agricol.

„Dacă fermierul îşi va face un plan de afaceri consistent, nu are motive să nu primească banii. De asemenea, dacă va respecta toate obiectivele din proiect va beneficia de sprijinul financiar de 1.500 de euro timp de cinci ani", afirmă Ştefan Niculae. Potrivit preşedintelui Agrostar, fondurile sunt accesate în special de fermierii care activează în producţia de cereale, în horticultură, pomicultură şi în floricultură.

Ce este ferma de semi-subzistenţă

Ferma de semi-subzistenţă este unitatea care produce în principal pentru consumul propriu al deţinătorilor, dar care comercializează şi o parte din producţia realizată. Valoarea unei astfel de ferme poate fi cuprinsă între 1.200 şi 9.600 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite