Cioloş dă piept cu reforma agricolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană vrea să limiteze plăţile directe către o parte dintre cei mai mari fermieri europeni. Comisarul european Dacian Cioloş îşi asumă rezolvarea unui subiect controversat în multe state membre, ce poate face parte din noua Politică Agricolă Comună (PAC).

Comisia Europeană (CE) a indicat, luni, că este pregătită să limiteze plăţile către o parte dintre cei mai mari fermieri europeni, în cadrul viitoarei reforme a PAC. Subiectul a stârnit deja o serie de controverse în mai multe state membre UE.

Miezul disputei este faptul că, în timp ce mulţi fermieri mici se bazează pe fondurile UE doar pentru a supravieţui, afacerile de mare anvergură din domeniu primesc plăţi anuale de peste 500.000 de euro. Situaţia a cauzat proteste publice zgomotoase anul trecut, când detalii cu privire la marii colectori de fonduri au fost publicate pe internet pentru prima dată.

Cu toatea acestea, o propunere a CE de la sfârşitul anului 2007 de a limita plăţile agricole la maximum 300.000 de euro nu a fost susţinută de majoritatea statelor membre, mai ales de ţări cu ferme mari, precum Marea Britanie şi Germania.

Abordare directă

Luni, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a transmis că este gata să privească dintr-o nouă perspectivă această problemă. „Voi aborda subiectul în cadrul dezbaterii publice şi îl voi comunica Parlamentului şi Consiliului European la timpul potrivit", a transmis Cioloş jurnaliştilor acreditaţi la Bruxelles. Politicianul a adăugat că orice acţiune se va baza pe o cercetare mai amplă a sistemului european de plăţi directe către fermieri, orice modificare putând fi implementată din 2014, odată ce actuala planificare bugetară a UE se va fi încheiat.

Contribuţie costisitoare

Plăţile PAC se ridică la aproximativ 55 de miliarde de euro anual, reprezentând peste 40% din întregul buget anual al UE, sau aproape 100 de euro pe an, contribuţie din partea fiecărui cetăţean al blocului comunitar. State cu o tradiţie agricolă solidă au susţinut, cu preponderenţă, politica intervenţionistă a UE. Ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a semnalat recent intenţiile ţării sale de a se opune oricărei reforme majore ce ar urma să afecteze fermierii francezi.

Viitoarea formă a PAC a fost lansată, luni, spre dezbatere publică pe site-ul Comisiei. Toate contribuţiile vor fi sintetizate de un organism independent. În iulie 2010, Executivul european va comunica toate concluziile cu privire la reforma PAC, iar propunerile legislative vor fi înaintate începând cu 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite