ArcelorMittal a bătut palma cu Hidroelectrica şi a intrat în rândul „băieţilor deştepţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica va livra combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi o cantitate de energie de 1.752.000 de MWh, la un preţ de 130 de lei pe MWh, în urma unei licitaţii care a avut loc pe bursa de energie OPCOM în această dimineaţă.

Preţul de 130 de lei pe MWh pe care îl va plăti fostul Sidex este şi preţul minim pentru 2011 din contractele pe care le are Hidroelectrica pe termen lung cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi", contracte încheiate înainte de 2005. Acest preţ este cu 25% mai mic decât media pieţei.

Cantitatea de electricitate va fi furnizată pe parcursul anului viitor şi va acoperi tot consumul unităţilor deţinute de ArcelorMittal în România, adică Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

„Adevărul" a relatat încă de săptămâna trecută că Hidroelectrica va fi compania care va livra electricitatea cerută de Mittal la acest preţ.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat în urmă cu două zile, pentru „Adevărul", că Hidroelectrica va forma un coş de electricitate, împreună cu mai multe termocentrale, pentru a livra energie combinatului siderurgic la preţul cerut de acesta.

Ariton a arătat că la baza formării acestui coş stă faptul că ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie din România (după Alro Slatina), unul dintre cei mai mari angajatori (peste 9.500 de salariaţi), dar şi un important pilon al industriei, sectorul care trage pe plus economia ţării.

Potrivit ministrului, niciunul dintre producătorii de energie care participă la acest coş nu va vinde electricitatea în pierdere. Totuşi, având în vedere preţul extrem de mic, producătorii vor renunţa la o parte din profit.

Astfel, fostul Sidex devine al doilea colos industrial din România, după Alro Slatina, care primeşte ajutor de la sectorul energetic pentru relansarea producţiei.

Alro Slatina plăteşte energia cumpărată de la Hidroelectrica în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului, iar în 2010 preţul a variat între 100 şi 120 de lei pe MWh.

Citiţi aici ce a declarat ministrul Ion Ariton pe această temă.

Citiţi aici ce reacţii a avut piaţa de energie în urma tranzacţiei dintre Hidroelectrica şi Sidex.

Citiţi aici de ce InterAgro a salutat decizia autorităţilor de a sprijini ArcelorMittal cu energie ieftină.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite