EXCLUSIV Coaliţie în energie pentru a ajuta Sidex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ariton a devenit ministru al Economiei în septembrie 2010
Ion Ariton a devenit ministru al Economiei în septembrie 2010

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi va primi anul viitor electricitate produsă de Hidroelectrica şi de mai multe termocentrale, la acelaşi preţ cu cel plătit de faimoşii "băieţi deştepţi" din energie, adică mult sub media pieţei. Fostul Sidex devine al doilea colos industrial din România, după Alro Slatina, care primeşte ajutor de la sectorul energetic pentru relansarea producţiei. Dezvăluirea a fost făcută în excl

Citiţi şi Încă un tun la Hidroelectrica: statul pierde, Mittal câştigă

Ce îl aşteaptă pe noul şef al Hidroelectrica

În sectorul energetic nu prea s-a simţit Crăciunul, pentru că în aceste zile se pregăteşte o tranzacţie extrem de importantă. „Adevărul" a relatat în ediţia de vineri despre faptul că ArcelorMittal Galaţi a depus o ofertă pe bursa de energie OPCOM pentru a cumpăra o cantitate uriaşă de electricitate, 1.752.000 de MWh, la un preţ de 130 de lei pe MWh, sub media pieţei (170 de lei). La acest preţ, doar Hidroelectrica - cel mai ieftin producător - poate livra energie.

Numai că energia hidro a fost deja contractată, astfel că Hidroelectrica va trebui să formeze un coş de electricitate care să cuprindă şi energie generată de termocentrale, mult mai scumpă, iar media coşului să coincidă cu preţul pe care ArcelorMittal este dispus să-l plătească. Licitaţia va avea loc mâine.

„Dacă se va încheia tranzacţia, toţi producătorii care vor forma acest coş vor vinde în profit. Trebuie să facă în aşa fel încât niciunul să nu fie pe pierderi", a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul". Totuşi, producătorii de energie vor renunţa astfel la o parte din profit.

Ariton a arătat că la baza formării acestui coş stă faptul că ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie din România (după Alro Slatina), unul dintre cei mai mari angajatori (peste 9.500 de salariaţi), dar şi un important pilon al industriei, sectorul care trage pe plus economia ţării.

„Este o tranzacţie comercială, iar singurul lucru care mă interesează este să nu existe nicio suspiciune asupra acestui contract. ArcelorMittal a venit la Hidroelectrica pentru că acest producător i-a livrat până acum energie, dar tranzacţia se va efectua pe bursă", a explicat ministrul. El a ţinut să precizeze că aceeaşi idee se va aplica şi altor mari consumatori de energie, cum ar fi Oltchim, al treilea în acest clasament. „Am ajutat Oltchim, îi vom ajuta şi cu energie când li se va termina contractul pe care îl au acum. Oricine ar veni, îi trimitem pe bursă", a mai spus Ariton.

Băsescu pune Alro şi Sidex în aceeaşi oală

Totodată, el a negat faptul că ar fi cerut directorilor din subordinea sa să rezolve această problemă pentru că ar fi un ordin venit de la Cotroceni, după cum ne-au spus surse ministeriale. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, ne-a declarat că aceste informaţii nu sunt adevărate. „Cel mai probabil cineva doreşte să vă intoxice", a precizat Turcan, într-o declaraţie scrisă.

Totuşi, la data de 4 noiembrie 2010, în emisiunea „Naşul" de la B1 TV, preşedintele Traian Băsescu îl acuza pe directorul Hidroelectrica, Mihai David, că nu doreşte să livreze energie direct către marii consumatori precum Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. „Ce consumator mai mare găseşte el în exterior decât Alro Slatina? Ce garanţie de consum mai mare să ai decât Alro Slatina, Sidex Galaţi...", afirmase Băsescu, citat de evz.ro.

Când i s-a adus aminte de această declaraţie a preşedintelui, Ariton a răspuns: „E normal să fie interesat de aceste companii care au 10.000-20.000 de angajaţi. Dar nu a spus niciodată că Sidex trebuie să primească energie ieftină".

Acelaşi preţ ca pentru „băieţii deştepţi"

În acest fel, ArcelorMittal devine al doilea colos industrial din România care primeşte ajutor de la sectorul energetic pentru relansarea producţiei. Preţul de 130 de lei pe MWh pe care îl va plăti este şi preţul minim din contractele pe care le are Hidroelectrica pe termen lung cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi", precum Energy Holding sau Energy Financing Team, contracte încheiate înainte de 2005.

Pentru comparaţie, Alro Slatina plăteşte energia în funcţie de cotaţia aluminiului, iar în 2010 preţul a variat între 100 şi 120 de lei pe MWh. Hidroelectrica va încheia în ianuarie un contract de hedging, pentru a acoperi riscul ca preţul aluminiului să scadă foarte mult. Totodată, contractul cu Alro expiră în 2018, iar cel cu ArcelorMittal este pe un an, adică 2011. Cei 200 de MW în bandă vor acoperi consumul tuturor unităţilor deţinute de ArcelorMittal în România, adică cele de la Galaţi (cel mai mare), Iaşi, Roman şi Hunedoara, iar dezechilibrele pot fi rezolvate de Electrica între aceste puncte de consum.

Odată cu formarea acestui coş, termocentralele, precum Deva, Paroşeni sau Brăila, vor putea să menţină producţia şi să-şi păstreze angajaţii, au mai spus reprezentanţii ministerului, adăugând că preţul energiei pentru populaţie nu va fi în niciun fel afectat de această tranzacţie. Potrivit calculelor „Adevărul", Hidroelectrica ar pierde peste 40 de milioane de euro dacă va cumpăra întreaga cantitate pentru Sidex la preţul de 230 de lei pe MWh, la care achiziţionează în prezent electricitate de la Paroşeni, în baza unui contract pe 10 ani.

Toate pânzele sus la Galaţi

În urmă cu două săptămâni, combinatul siderurgic gălăţean a anunţat că de la mijlocul anului viitor va funcţiona la capacitate maximă, după ce, în noiembrie, a închis temporar un furnal şi a trimis angajaţii în şomaj tehnic. De asemenea, ArcelorMittal ar putea deveni partenerul statului pentru construirea unei noi termocentrale la Galaţi.

"Toţi producătorii care vor forma acest coş vor vinde în profit. Trebuie să facă în aşa fel încât niciunul să nu fie pe pierderi."
Ion Ariton
ministrul Economiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite