UPDATE Încă un tun la Hidroelectrica: statul pierde, Mittal câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai David a preluat funcţia de director general al Hidroelectrica la 1 iulie 2009
Mihai David a preluat funcţia de director general al Hidroelectrica la 1 iulie 2009

Hidroelectrica va livra electricitate combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi în baza unui contract din care ar putea pierde peste 40 de milioane de euro. Mihai David, care va mai fi director general al Hidroelectrica până la 31 decembrie, ar putea rămâne în compania energetică în funcţia de membru în Consiliul de Administraţie, pentru a orchestra toată afacerea.

Un nou contract între Hidroelectrica - producătorul celei mai ieftine energii din România - şi ArcelorMittal Galaţi se va încheia săptămâna viitoare pe bursa de energie OPCOM. Combinatul siderurgic, al doilea mare consumator de energie din România după Alro Slatina, a depus o ofertă de cumpărare a unei cantităţi de electricitate de 1.752.000 de MWh, la preţul de 130 de lei pe MWh, cu livrare pe tot parcursul anului viitor. Doar Hidroelectrica îi va putea putea livra energia la acest preţ, care este mult sub media pieţei.

Citiţi şi Ce îl aşteaptă pe noul şef al Hidroelectrica.

Artificiul este legal, pentru că întreaga tranzacţie se va încheia pe bursă. Problema este însă că Hidroelectrica va pierde mult din această tranzacţie, pentru că întreaga sa producţie este deja prinsă în contracte, iar compania energetică va trebui să cumpere această cantitate suplimentară de electricitate de pe piaţă.

Ca să detaliem, din producţia medie anuală a Hidroelectrica de 17 TWh, în contractele bilaterale pe termen lung merg 12 TWh, către populaţie - patru TWh, iar un TWh va fi exportat. Acest lucru înseamnă că Hidroelectrica va cumpăra o energie mai scumpă decât cea din producţia proprie, pentru că nu există pe piaţă o energie mai ieftină. Hidroelectrica oricum cumpără energie de la termocentrale, în special de la Paroşeni, cu care a încheiat un contract pe 10 ani la preţul de 230 de lei pe MWh în prezent. Astfel că, dacă Hidroelectrica va vinde combinatului siderurgic cu 130 de lei pe MWh energia cumpărată la preţul de la Paroşeni, va pierde din această tranzacţie peste 40 de milioane de euro.

David: "Am făcut nişte deal-uri beton"

Contactat de „Adevărul", directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a admis că producătorul hidro va cumpăra de pe piaţă mai multă energie pentru a onora contractul pe care îl va încheia cu ArcelorMittal. Însă el susţine că a obţinut un preţ chiar mai bun decât energia hidro. „Am făcut nişte deal-uri (aranjamente - n.r.) beton. Am cumpărat cantităţi foarte mari de pe piaţă chiar sub costurile Hidroelectricii. Putem să denumim această energie generic «termo»", a precizat David.

Însă experţii din domeniu spun că acest lucru este exclus. „Nu există pe piaţă energie mai ieftină decât cea hidro, care să poată fi livrată în astfel de contracte", susţin specialiştii. David a refuzat să precizeze concret de unde a cumpărat această energie şi prin ce metode, spunând că va face public acest lucru la data de 4 ianuarie 2011, când va susţine o conferinţă de presă. „Dacă vă spun acum, stric totul, pentru că aceste contracte vor fi încheiate de la 31 decembrie", a mai susţinut oficialul Hidroelectrica.

Adio, dar rămân cu tine

Surse din sectorul energetic ne-au declarat că Mihai David nu va părăsi Hidroelectrica de la 1 ianuarie 2011, aşa cum ar trebui, după ce ministrul Economiei l-a înlocuit cu Constantin Trihenea. „David speră să rămână în companie ca membru în Consiliul de Administraţie, în schimbul faptului că va orchestra toată această afacere cu ArcelorMittal. David ar putea fi numit consilier la Ministerul Economiei, pentru a reprezenta ministerul în Consiliu", au spus sursele menţionate. „Nu a vorbit nimeni cu mine despre acest lucru", a afirmat, în replică, David. Totuşi, el a arătat că nu este nevoie să fie numit consilier în minister pentru a primi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie la Hidroelectrica. Oficialul a ţinut să precizeze că, dacă va rămâne în companie, acest lucru nu are nicio legătură cu tranzacţia cu ArcelorMittal.

Licitaţia prin care combinatul va cumpăra energia de la Hidroelectrica va avea loc la data de 29 decembrie, la ora 10.00. Energia va fi livrată în perioada 7 ianuarie 2011 - 6 ianuarie 2012. Pachetul de energie solicitat de ArcelorMittal reprezintă circa 3,5% din consumul anual de electricitate al ţării.

Cine pierde şi cine câştigă

Principalul perdant al acestei afaceri este Hidroelectrica, adică statul român. Producătorul va pierde 40 de milioane de euro dacă va face manevra de a cumpăra energie de la termocentrale cu 230 de lei pe MWh în medie şi de a vinde cu 130 de lei pe MWh. Chiar dacă nu va merge doar energie termo în acest contract, ci va fi un coş hidro-termo, la fel ca şi la celelalte contracte, oricum Hidroelectrica trebuie să-şi asigure un surplus de energie termo similar cu cantitatea livrată către ArcelorMittal. Dacă termocentralele vor vinde această energie la un preţ mai mic, atunci şi ele vor avea pierderi.

Câştigătorul evident este combinatul siderurgic din Galaţi. Preţul pe care ArcelorMittal îl va plăti pentru aceast pachet de energie este mult sub media pieţei (170-180 de lei pe MWh), însă tranzacţia nu va depăşi prevederile legale, fiind încheiată pe bursă.

Băieţii deştepţi plătesc mai mult

Preţul cu care va vinde Hidroelectrica energia către ArcelorMittal, 130 de lei pe MWh, este şi preţul minim de la 1 ianuarie pentru electricitatea hidro livrată prin contractele pe termen lung cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi“.  Negocierile s-au încheiat, iar Hidroelectrica a obţinut o majorare de preţ de 7% în medie pentru 2011, aşa cum şi-a propus, a mai spus David. Preţurile din aceste contracte au mai fost majorate în toamna 2009 şi la 1 ianuarie 2010. În 2009, cel mai mic preţ era de 90 de lei pe MWh, adică cu 45% mai puţin decât în prezent.

UPDATE vineri, 24.12.2010, ora 10.15

Ordin de la Cotroceni

Surse din ministerul Economiei ne-au declarat, în această dimineaţă, că intenţia susţinerii combinatului siderurgic vine de „mai sus", adică de la Cotroceni. Marţea trecută, cu o zi înainte ca ArcelorMittal să depună oferta pe bursă, într-o şedinţă cu directorii din minister şi cu conducerea producătorilor de energie, ministrul Ion Ariton a cerut acestora să rezolve problema energiei către ArcelorMittal. „Este o problemă de interes naţional care s-a transformat într-un ordin de la Cotroceni. Vă rog să rezolvaţi această problemă", ar fi spus el directorilor.

Contactat de „Adevărul", Ariton nici nu a ascultat prima întrebare până la capăt. Când a auzit că este vorba despre oferta depusă de ArcelorMittal, Ariton a întrerupt întrebarea: „Vă urez La mulţi ani şi multă sănătate! Nu discut pe această temă la telefon".

De fapt, este vorba de aceeaşi idee care a funcţionat şi la Alro: marii consumatori vor primi energie ieftină, pentru că asigură locuri de muncă unor oraşe întregi şi dezvoltă un întreg lanţ economic.

Dacă în cazul Alro a fost nevoie de un memorandum pentru a declara industria aluminiului o prioritate naţională, la ArcelorMittal s-a mers pe varianta acestei oferte pe bursa de energie.

„Ideea pe care se merge în această afacere este că pierderea pe care o va suporta Hidroelectrica reprezintă de fapt supravieţuirea oraşului Galaţi", au mai spus sursele amintite.

Fondul Proprietatea s-a opus în Consiliul de Administraţie

Tot astăzi, surse din Hidroelectrica ne-au declarat că această tranzacţie a fost aprobată în Consiliul de Administraţie al companiei din data de 22 decembrie, la o zi după ce Ariton îşi vestea directorii că trebuie să execute acest „ordin". Tot în 22 decembrie, după-amiază, ArcelorMittal a depus oferta pe bursă.

Reprezentantul Fondului Proprietatea în Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica s-a opus acestei tranzacţii.

s
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite