Ce îl aşteaptă pe noul şef al Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala provocare pentru viitorul director al celui mai mare producător de energie din România este scăderea costurilor de producţie. Altfel, compania riscă să ajungă pe pierderi. Majorarea tarifelor pe care Hidroelectrica le plăteşte pentru utilizarea apei ameninţă profitabilitatea producătorului de energie.

La finele săptămânii trecute, Ministerul Economiei a anunţat oficial că, de la 1 ianuarie 2011, cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară va avea un nou director general - Constantin Trihenea, fost prefect de Sibiu, în prezent consilier în minister - în locul lui Mihai David, criticat în mod public de preşedintele Traian Băsescu.

Citeşte şi Hidroelectrica va obţine în acest an un profit de şapte ori mai mare decât anul trecut.

Cea mai mare provocare a noului şef al Hidroelectrica va fi scăderea costurilor de producţie, altfel compania riscă să ajungă pe pierderi. Aceasta deoarece, recent, Guvernul a aprobat o majorare de patru ori a tarifelor pe care le plăteşte Hidroelectrica pentru utilizarea apei, măsură care a ridicat cu 9% costurile producătorului de energie.

O altă mare problemă pe care va trebui să o gestioneze noul manager va fi cea a energiei scumpe pe care trebuie să o cumpere Hidroelectrica de la Paroşeni şi Deva, termocentrale cu costuri extrem de mari care utilizează huilă din Valea Jiului.

Mai mult, anul viitor va intra în sistem o cantitate de un TWh de energie eoliană, care este de trei ori mai scumpă decât energia clasică, ceea ce înseamnă un plus de 4% la preţul final. Pentru ca factura populaţiei să nu crească, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei vrea să introducă cu 25% mai multă electricitate hidro în coşul reglementat pentru populaţie. Numai că preţul energiei hidro care merge în contractele reglementate este sub costurile de producţie (în prezent 72 de lei pe MWh, faţă 90 de lei/MWh, cât sunt costurile de producere a energiei hidro).

Cronica unei demiteri previzibile

În ultima jumătate de an, la bursa zvonurilor din sistemul energetic, cele mai mari pariuri s-au pus pentru numele celui care îl va înlocui pe Mihai David la conducerea Hidroelectrica, una dintre cele mai importante companii aflate în portofoliul statului, cu o valoare de piaţă de peste trei miliarde de euro. Ministerul Economiei deţine 80% din acţiunile companiei, iar directorul general al Hidroelectrica este numit prin ordin de ministru.

Astfel că această funcţie a fost atribuită pe criterii politice de cele mai multe ori. David, propus în acest post de PSD în iulie 2009, a reuşit totuşi, în mod misterios, să rămână în funcţie chiar şi după retragerea în opoziţie a social-democraţilor. El argumentează acest lucru prin rezultatele bune pe care le-a avut compania în mandatul său, adică un profit de 110 milioane de euro în acest an, faţă de 15 milioane anul trecut. Însă un alt motiv a fost faptul că taberele din Partidul Democrat Liberal nu au reuşit să se pună de acord asupra unui nou nume.

Cu cine negociază „băieţii deştepţi"?

David a ţinut să precizeze că nu şi-a depus demisia din acest post, aşa cum a anunţat Ministerul Economiei într-un comunicat remis vinerea trecută, ci a fost o decizia luată „cu acordul ambelor părţi". La începutul lunii noiembrie, preşedintele Traian Băsescu declara că David ar trebui schimbat din fruntea Hidroelectrica, întrucât a făcut „un joc mediatic şi o mizerie fără margini", promovând interesele lui Sorin Ovidiu Vântu.

În replică, David a precizat: „Dacă de la 7 dimineaţa Realitatea TV şi Money Channel mi-ar fi ridicat osanale, era îndreptăţit să spună asta. Dar la ce au făcut ei (aceste televiziuni - n.r.), nici nu se pune problema". David se referă la faptul că la posturile de televiziune menţionate au fost realizate mai multe emisiuni în cadrul cărora Hidroelectrica a fost criticată pentru faptul că a prelungit anumite contracte cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi".

David spune că tot acest scandal a fost reaprins tocmai de „băieţii deştepţi", cărora Hidroelectrica le-a majorat preţul cu 30% de la 1 ianuarie 2010. Interesant este însă faptul că în această săptămână contractele pe termen lung vor fi renegociate pentru stabilirea preţurilor pentru 2011, iar „băieţii deştepţi" vor avea drept partener de discuţii un director general aflat în perioada de preaviz. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite