Agricultorii români ţipă după bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii reclamă autorităţilor că nu le acordă sprijin financiar şi ceartă instituţiile bancare pentru lipsa creditării. În timp ce agricultorii protestează pentru recuperarea subvenţiilor pe anul trecut, ministrul Vlădescu cere demisii la Agricultură şi stoparea „furtului de bani“.

Lucrătorii în agricultură primesc, de peste un an, promisiuni de finanţare atât din partea autorităţilor, cât şi din partea instituţiilor de credit. Ieri, în cadrul unui eveniment organizat de UniCredit Ţiriac Bank, unii producători agricoli au reclamat neimplicarea băncilor în sprijinirea lor, deşi majoritatea instituţiilor au lansat instrumente care, teoretic, li se adresează.

Mamele vor protesta împreună cu bebeluşii în faţa Ministerului Muncii

Funeriu aşteaptă sindicatele din învăţământ la negocieri: Dascălii ameninţă cu blocarea anului şcolar

Pensionarii au ajuns în stradă cu jandarmii din cauza măsurilor guvernamentale

În aceeaşi zi, sindicatele din domeniu s-au întâlnit cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, ameninţând că agricultorii nu vor opri protestele până nu vor vedea în cont banii promişi de oficiali pentru plăţile restante de anul trecut.

„Nu renunţăm la proteste. Încercăm să ne recuperăm subvenţiile pe anul trecut şi să deblocăm fondurile europene", a spus preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae. După întâlnire, Vlădescu a promis că până astăzi ministerul va debloca toate sumele restante pe anul 2009.

Pe de altă parte, la evenimentul legat de finanţarea bancară a fermierilor, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a declarat că şeful Finanţelor i-a cerut să-şi depună demisia până astăzi după-amiază. Vlădescu l-a găsit vinovat pe oficialul de la Agricultură pentru blocarea plăţilor pe cap de animal, restante din 2009.

„Ministrul ne-a reproşat că nu i-am cerut, iar eu i-am explicat că nu am solicitat deschiderea creditării pentru că s-a terminat plafonul de subvenţii pe trimestrul al doilea", a spus Rădulescu. Totodată, Vlădescu a cerut un plan de stopare a „furtului de bani din agricultură". Potrivit lui Rădulescu, există peste 4.200 de fermieri care primesc subvenţii pentru animale declarate anterior, dar pe care nu le mai deţin.

Stop fraudei fiscale!

Şeful Finanţelor a precizat, ieri, că ministerul pe care îl conduce are pregătit un pachet legislativ prin care să combată frauda fiscală în agricultură. „Nu poţi să beneficiezi de subvenţii şi să nu plăteşti nimic la stat", s-a plâns Vlădescu. Pe de altă parte, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat, pentru „Adevărul", că pachetul este mult mai amplu şi vizează şi alte domenii.

În privinţa agriculturii, acesta a spus că se urmăreşte, în principal, întărirea cadrului legislativ pentru creşterea colectării de TVA pe achiziţiile intra-comunitare. „Am făcut solicitare la UE, pentru aplicarea taxării inverse, şi probabil vom primi acordul. În plus, începând cu 1 martie 2010, am dispus tuturor inspectorilor vamali o monitorizare strictă a tirurilor care aduc produse agro-alimentare în ţară", a precizat Blejnar.

Prin taxarea inversă în industria alimentară, TVA se va încasa în magazine şi nu pe parcursul ciclului de fabricaţie a produselor.

Finanţarea se mişcă greu

Instituţiile de credit au lansat o serie de instrumente de finanţare pentru agricultură, care acoperă aproape toate categoriile de produse. Cu toate acestea, fermierii spun că băncile acordă foarte greu împrumuturi.

La rândul lor, reprezentanţii finanţatorilor arată că riscurile de credit au urcat foarte mult. Potrivit reprezentanţilor UniCredit Ţiriac Bank, pe lângă riscul de curs valutar şi cel de rata dobânzii, la produsele agricole există şi cel legat de preţul materiilor prime fungibile. România a fost, în anul 2009, al patrulea producător de grâu şi al doilea de porumb din UE. Cu toate acestea, a obţinut aceste rezultate în condiţiile celor mai mici producţii la hectar dintre statele blocului comunitar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite