Mamele vor protesta împreună cu bebeluşii în faţa Ministerului Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele vor protesta luni în faţa Ministerului Muncii, cu bebeluşi în cărucioare, pamperşi şi banderole negre, solicitând păstrarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la nivelul actual de 85 la sută din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni.

Manifestaţia va începe la ora 12.00, iar mamele vor purta banderole negre  în semn de doliu pentru "înmormântarea" pe care o pregătesc guvernanţii prin intenţia de a diminua indemnizaţia de creştere a copilului. Ele au strâns până în prezent 21.000 de semnături într-o petiţie online prin care cer să nu fie redusă indemnizaţia. Lista cu semnături va fi înaintată, luni, reprezentanţilor Ministerului Muncii.

La Braşov, mămicile deja s-au organizat şi se întâlnesc în parcul central din oraş, unde strâg semnături. Acestea vor protesta luni, la ora 12.00, în faţa Prefecturii Braşov.

Guvernanţii şi-au dovedit indiferenţa de nenumărate ori, cel mai recent exemplu fiind legat de criza vaccinurilor anti-TBC pentru bebeluşi, inexistente în spitalele românesti de câteva luni. În semn de doliu pentru «înmormântarea» pe care guvernanţii ne-o pregătesc, mămicile vor purta banderole negre, însă vor avea de împărţit şi nişte cadouri: pamperşi pentru conducătorul ţării, ca «mulţumire» pentru declaraţiile făcute, şi pentru Elena şi Ioana Băsescu, Elena Udrea şi Andreea Vass, din spirit de solidaritate socială", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Mamele solicită ferm Guvernului şi preşedintelui României să menţină indemnizaţia pentru creşterea copilului la 85%, precizând că sumele plătite lunar ca indemnizaţii nu reprezintă o povară pentru bugetul de stat, având în vedere că în martie suma alocată în acest sens a fost de aproape 190 de milioane de lei, relatează Mediafax.

"Această sumă este mult prea mică în comparaţie cu achiziţiile realizate în primele patru luni de instituţiile şi companiile de stat, care s-au ridicat la peste 100 de milioane de euro pentru maşini, laptopuri şi telefoane, comparativ cu catedrala din Voluntari, în care se investesc peste şapte milioane de euro, cu bani de la Guvern şi bugetul local, sau alte achiziţii la preţuri fabuloase, umflate pentru a umple buzunarele «băieţilor deştepţi»", se mai arată în comunicat.

Mămicile consideră că, în loc să reducă indemnizaţiile pentru creşterea copilului, salariile şi pensiile, Guvernul ar trebui să taie din salariile cu cinci cifre ale parlamentarilor şi să efectueze o "curăţenie generală" în instituţiile şi companiile de stat, acolo unde "nepotismul şi clientela politică sunt la mare rang".

Potrivit organizatorilor, la protest vor participa câteva sute de mămici, tătici dar şi alte persoane care le susţin cauza, iar bebeluşii nu vor lipsi, pentru că ei sunt cei care vor avea de suferit din cauza indiferenţei autorităţilor în cazul adoptării deciziei de reducere a indemnizaţiilor.

Consilierul  pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass, a afirmat marţi că indemnizaţia acordată mamelor aflate în concediu de creştere a copilului va fi micşorată. Potrivit consilierului, măsura trebuie luată cât mai rapid, pentru a intra în vigoare de la 1 iunie.

Potrivit unor surse guvernamentale citate astăzi de Hotnews, indemnizaţia de creştere a copilului ar putea scădea cu 25%. Vezi aici detalii.

Potrivit Legii 257 din 31 octombrie 2008, începând din 1 ianuarie 2009, persoanele care în ultimul an anterior naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85 la sută din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite