ANALIZĂ: Economia globală, spre recesiune. România se află pe acelaşi drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia mondială întârzie intrarea într-un nou ciclu de creştere, iar factorii de incertitudine sunt tot mai prezenţi. Economia reală stă în pragul reintrării în recesiune, iar pentru pieţele de capital se prefigurează o corecţie modestă, cu riscul major al unei prăbuşiri în cazul în care problemele din Europa vor degenera.

Indicatorii macroeconomici comunicaţi pe mapamond în ultima perioadă confirmă scenariul de evoluţie a economiei mondiale la un ritm sub potenţial în prima jumătate a anului curent. Decelerarea economiei americane în primul trimestru din acest an, semnalele de reintensificare a crizei datoriilor suverane din Zona Euro şi dependenţa Asiei de cererea din America de Nord şi Europa sunt principalele elemente care au caracterizat recent mersul economiei mondiale.

Află ce cred marii investitori internaţionali despre pozibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro

Principala provocare pentru marea majoritate a economiilor dezvoltate constă în realizarea concomitentă a consolidării bugetare şi refacerea potenţialului economic (care se situează la minimele din ultimele decenii). Pentru economiile emergente şi în dezvoltare principala provocare constă în reducerea dependenţei de fluxurile economice cu statele dezvoltate.

Află de ce Portugalia ar putea fi o victimă a crizei, în ciuda aparenţelor de relativă stabilitate

Economia globală, în impas.

Deşi s-a ameliorat semnificativ în aprilie (la aproximativ 1 200 p., nivel dublu comparativ cu minimele din februarie), indicatorul comerţului internaţional, indicele Baltic Dry, se menţine sub nivelul de la începutul anului (circa 1 600 p.).

Citeşte aici despre evoluţia surprinzător de bună a monedei unice

Economia americană a decelerat în primele 3 luni ale anului curent, pe fondul evoluţiei nefavorabile a investiţiilor. Contracţia investiţiilor pe segmentul nerezidenţial atrage atenţia cu privire la sustenabilitatea ritmului de evoluţie a economiei în perioada următoare (investițiile pe segmental nerezidențial au consemnat primul declin din T4 2009 – ritm anualizat de 2,1%).

Indicatorii comunicaţi în aprilie au consemnat evoluţii predominant nefavorabile, mă refer în principal la decelerarea sectorului de servicii (indicatorul ISM non-manufacturing a scăzut de la 56 p. în martie la 53,5 p. în aprilie – nivelul minim din ultimele 4 luni), dar şi la temperarea ritmului de creare de locuri de muncă (în aprilie economia a generat doar 115 mii de locuri de muncă, cel mai redus ritm din toamna anului trecut).

În Zona Euro scenariul de prelungire a contraţiei economice în prima jumătate a anului curent este confirmat de evoluţiile recente ale principalilor indicatori macroeconomici. Industria prelucrătoare s-a contractat pentru a 9-a lună consecutiv (indicatorul PMI a scăzut de la 47,7 p. în martie la 45,9 p. în aprilie), iar sectorul de servicii a scăzut pentru a 3-a lună consecutiv în aprilie (indicatorul PMI s-a diminuat de la 49,2 p. în martie la 46,9 p. în aprilie). Tensiunile din sfera finanţelor publice au impact nefavorabil pentru investiţii, cu repercursiuni imediate la nivelul pieţei forţei de muncă (rata şomajului în regiune a consemnat în martie nivelul maxim din ultimii 15 ani – 10,9%).

Află aici de ce Spania este în pericol de a intra într-o spirală similară celei în care se află acum Grecia

Continentul asiatic resimte evoluţiile predominant nefavorabile din America de Nord şi Europa. În China industria prelucrătoare s-a contractat pentru a 6-a lună consecutiv în aprilie, conform indicatorilor PMI calculaţi de HSBC (indicatorul s-a situat la 49,1 p. în aprilie, sub pragul de 50 p. care separă contracţia de expansiune).

România, prinsă în lanţul slăbiciunilor

Pe plan intern probabilitatea recesiunii este ridicată. După un ianuarie în care economia a fost pe plus (cel mai probabil) indicatorii s-au deteriorat ulterior, pe fondul resimţirii recesiunii din Zona Euro, dar şi a condiţiilor dificile la nivelul cererii interne.

Vezi care sunt rezultatele ultimelor discuţii purtate între România şi FMI

Intensificarea factorilor de risc din sfera politică în ultimele zile a determinat deprecierea monedei naţionale (către un nou minim istoric în raport cu euro) (peste 4,4).

Evenimentele din plan macro-financiar internațional, coroborate cu instabilitatea politică și riscurile specifice unui an electoral nu sunt de bun augur pentru investitori.

De altfel, costul finanțării statului (dobânda la titlurile de stat pe 10 ani se situează în jurul nivelului de 6,6%) a întrerupt recent tendința de scădere consemnată pe parcursul ultimelor luni (se situa la 7,5% la începutul anului), menținându-se în continuare la un nivel superior ritmului de evoluție a PIB nominal (cu alte cuvinte, fenomenul bulgăre de zăpadă continuă să se manifeste – fenomen dat de creșterea datoriei publice ca urmare a majorării dobânzilor la care statul se împrumută).

Pieţele financiare sunt în pericol

Trecând spre sfera economiei financiare, în aprilie am asistat la uşoare corecţii ale pieţelor de capital pe mapamond, după cel mai bun trimestrul I din ultimii ani. Aceste evoluţii au fost determinate de semnalele de reintensificare a crizei datoriilor suverane din Europa, dar şi de evoluţiile predominant nefavorabile ale indicatorilor macroeconomici din Statele Unite.

Cu toate acestea, evoluţia predominant favorabilă a rezultatelor raportate de companiile multinaţionale pe trimestrul I a oferit o contrapondere importantă la indicatorii macroeconomici comunicaţi pe parcursul ultimelor săptămâni.

Citeşte despre prăbuşirea bursei greceşti în urma alegerilor parlamentare de la finele săptămânii trecute

Scenariul central neutru spre negativ se menţine, şi trebuie luată în calcul o evoluţie într-un range strâns (-7,5% : 7,5%) pentru pieţele mature pentru următoarele luni; dar probabilitatea scenariului de corecţie şi declanşarea unui val de vânzări va creşte dacă vom asista la o reintensificare a crizei din Zona Euro, sau concretizarea altor factori de risc din sfera economiei mondiale (inclusiv de natură geopolitică).

Contextul dificil din economia reală garantează menţinerea unor politici monetare relaxate pe termen scurt, atât în Statele Unite, dar şi Europa, nefiind excluse noi măsuri expansioniste, dacă climatul se va deteriora. (spre exemplu, un nou program de quantitative easing în Statele Unite, o reducere a dobânzii de referință și o nouă licitație cu băncile comerciale în Zona Euro). Totodată, companiile din Statele Unite (cel puţin) au acumulat resurse importante de cash pe parcursul ultimelor trimestre.

O continuare a rally-ului observat în ultimele luni din 2011 şi primele luni din 2012 (în perioada ianuarie-aprilie indicii S&P 500, Dow Jones Stoxx 600 şi BET au consemnat ritmuri de creştere de 11,2%, 5,2%, respectiv 23%) este dependentă de relansarea sustenabilă a investiţiilor din sectorul privat. Fără relansarea investiţiilor nu sunt posibile şocuri de productivitate şi intrarea într-un nou ciclu economic.

Andrei Rădulescu este cercetător Post-doctorand în cadrul Academiei Române, doctor în Economie Academia de Studii Economice, Bucureşti şi Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite