Un posibil dezastru, de care investitorii par să fi uitat cu totul: Portugalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia ţine deja prima pagină a tuturor publicaţiilor economice, iar atenţia pieţelor este concentrată asupra Spaniei. În ciuda unor probleme semnificativ mai grave însă, pentru Portugalia, evoluţia randamentelor obligaţiunilor naţionale arată că investitorii sunt liniştiţi. Este însă doar o aparenţă.

Randamentul obligaţiunilor la doi ani emise de Portugalia se menţine la nivele scăzute, în jurul pragului de 8%, nivel atins în urma unei lungi perioade de scădere, de la peste 20% cât era la finele lunii ianuarie.

Stabilitatea preţurilor şi randamentelor titlurilor portugheze spune că tot mai probabilul dezastru portughez nu a mai reintrat pe radarul investitorilor.

Vezi cum a umflat Grecia costurile de finanţare al Spaniei

Află cum au crescut costurile de finanţare ale Greciei

Spania şi Grecia sunt fără îndoială motive de îngrijorare cu mult mai mari, pe termen scurt, mai ales că Portugalia se află încă în plin acord cu FMI, fapt care-i asigură resursele financiare necesare până la finele lui 2013.

În spatele acestei stabilităţi însă, Portugalia ascunde o datorie totală de circa 479% din PIB, într-un context în care pentru 2012 este prognozată o scădere economică de 5,7%  ce va continua şi în 2013, când se estimează că PIB-ul va înregistra încă o corecţie de alte 3%.

Află care sunt semnele ce ar trebui să-i îngrijoreze pe investitori cu privire la soarta Portugaliei, pe Forbes.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite