Vârfurile de export ale culturii române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Cristi Puiu, artistul vizual Dan Perjovschi, scriitorul Filip Florian, dramaturgul Peca Ştefan şi trupa Nightlosers sunt cei mai promovaţi români în străinătate, conform Institutului Cultural Român (ICR). Datele provin de la zece institute culturale româneşti din lume, care au făcut un bilanţ al evenimentelor organizate între 1 ianuarie şi 1 noiembrie 2010.

La iniţiativa „Adevărului literar şi artistic", institutele culturale cu sediul în cele mai importante oraşe din lume, la Berlin, Bruxelles, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Stockholm, Veneţia şi Viena au nominalizat personalităţile culturale din România prezente la manifestările din străinătate. Domeniile lor de activitate sunt cinematografia, literatura, artele vizuale, teatrul şi muzica.

Cel mai promovat regizor român este Cristi Puiu, care a fost invitat la proiecţii şi la evenimente dedicate filmului românesc, la 5 din 10 institute culturale, în Bruxelles, Londra, New York, Paris şi Praga. Regizorul Corneliu Porumboiu are patru apariţii, conform datelor centralizate de Institutul Cultural Român din Bucureşti (ICR).

Citiţi şi:

Cristi Puiu: „Aş pleca definitiv din România”

Dan Perjovschi, apreciat în continuare în America

Porumboiu a fost invitat la Madrid, Paris, Praga şi Stockholm. Pe locul al treilea se plasează, cu apariţii la câte trei institute culturale, regizorii Radu Gabrea, Adrian Sitaru, Radu Muntean, Andrei Ujică, Bobby Păunescu, Nae Caranfil.

Cristian Mungiu, Florin Şerban şi Tudor Giurgiu au fost invitaţi, fiecare, la câte două institute culturale.

Carte, Expoziţii şi rhythm and blues

Cel mai promovat scriitor român al momentului, în străinătate, este Filip Florian, cu patru apariţii la evenimentele organizate de institutele culturale din Berlin, Londra, New York şi Veneţia. La New York, Filip Florian a participat la PEN World Voices Festival. Nora Iuga şi Norman Manea se plasează pe poziţia secundă, fiecare cu câte trei apariţii la lecturi publice şi lansări de carte.

Nina Cassian, Dan Lungu şi Andrei Codrescu au fost prezenţi fiecare la câte două institute culturale. Prin intermediul ICR Veneţia, Filip Florian şi-a prezentat cartea „Degete mici", în traducere italiană, la Salonul Internaţional de Carte de la Torino.

Dan Perjovschi este artistul vizual român numărul 1 în străinătate. El a avut expoziţii în cinci ţări, cu sprijinul a cinci din 10 institute, cele de la: Berlin, Londra, Madrid, New York şi Paris. ICR New York i-a facilitat organizarea expoziţiei personale găzduite de San Francisco Art Institute, California.

Artiştii Ciprian Mureşan şi Ştefan Constantinescu au fost invitaţi şi ei la câte 4 din 10 institute culturale.

Dramaturgul Peca Ştefan este cel mai solicitat în domeniul teatrului. El a fost invitat în trei oraşe, la evenimente organizate de institutele culturale de aici: Berlin, Londra şi New York. Gabriel Pintilei, Gianina Cărbunariu, Ana Mărgineanu, Maria Manolescu, Radu Afrim, Alexandra Badea, Matei Vişniec sau Alina Nelega sunt alte nume trecute pe afişele diverselor evenimente menite să promoveze teatrul românesc în lume.

Trupa de rhythm and blues Nightlosers a avut cele mai multe apariţii în concertele muzicienilor români, în străinătate. Membrii trupei din Cluj au fost în patru oraşe: New York, Paris, Praga şi Stockholm.

Strategia Institutului Cultural Român

Oferta institutelor culturale româneşti din străinătate este adaptată cerinţelor pieţelor pe care acestea activează, fiecare institut beneficiind, din acest motiv, de un grad semnificativ de autonomie în formularea propriei strategii.

Strategia globală pe 2010 a acordat un loc aparte promovării filmului românesc, pentru a beneficia de  contextul favorabil creat de succesele repurtate de noul val de cineaşti din România la festivaluri internaţionale importante. Un alt domeniu avut în vedere cu prioritate a fost cel al artelor vizuale.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite