Dan Perjovschi, apreciat în continuare în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spencer Museum of Art din Kansas City găzduieşte expoziţia artistului român până în februarie 2011. Dan Perjovschi, unul dintre cel mai bine cotaţi artişti vizuali români în străinătate, foloseşte umorul „în mod foarte serios“.

Din 2 septembrie artistul se află în rezidenţă la Spencer Museum of Art, într-un an în care a pregătit proiecte şi pentru  alte instituţii de artă din Europa.

Expoziţia în desfăşurare la muzeul din Kansas City se intitulează „Central Court" şi constă în desene realizate pe pereţii sălii.  Artistul a declarat pentru „Adevărul" că a conceput „un mare eseu despre lumea contemporană" şi problemele ei: război, imigraţie, civilizaţie virtuală, ecologie etc.

 Desenele sunt grupate în „mici constelaţii", care tratează astfel de teme cu umor. „Umorul apropie (zâmbim împreună) şi distanţează (numai de la depărtare poţi să vezi conturul unui subiect complex). Eu folosesc umorul în mod foarte serios", a comentat artistul.

Educaţie prin artă

În ceea ce priveşte reacţia publicului din primele zile de după vernisaj, Dan Perjovschi a susţinut că proiectul său a fost primit cu entuziasm de toţi vizitatorii care au călcat pragul sălii din muzeu în primele zile de expoziţie, precum şi în perioada anterioară, când artistul lucra la desenele de pe perete: „Fiind vorba de un campus, am avut reacţii excelente de la studenţi şi m-am trezit pe prima pagină a ziarului studenţesc, lângă victoria mult iubitei lor echipe de fotbal."

Artistul a comentat că expoziţia reflectă identitatea sa de „artist internaţional, european, român, sibiano-bucureştean, cu accent pe prima identitate".

Expoziţia „Central Court" nu este primul proiect artistic realizat de Dan Perjovschi într-un muzeu de artă al unei universităţi. În ultimii ani, artistul a desfăşurat proiecte similare în universităţi, din convingerea că educaţia este esenţială şi că astfel poate „lovi" mai multe categorii de public: studenţi, profesori, public specializat de muzeu. Dan Perjovschi a expus la muzeele de artă ale universităţilor din Gainesville, Florida, precum şi la galeriile de artă ale San Francisco Art Institute.

„Chiar dacă sună exagerat,  realitatea este că aduc în toate aceste locuri un aer de libertate şi de francheţe care lipseşte cam peste tot unde frunţile se încreţesc de atâta studiu", a comentat artistul. „Mai am de făcut vreo trei expoziţii de grup şi una personală", a declarat el , adăugând că în 2011 va începe în forţă cu un solo show în Hong Kong.

"Eu folosesc umorul în mod foarte serios."
Dan Perjovschi
artist vizual

Artist de succes

Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti vizuali din România, Dan Perjovschi (foto), 49 de ani, este foarte apreciat în străinătate. Combinând desenul cu graffiti pe teme sociale şi nu numai, artistul a decorat pereţii celebrelor muzee Tate Modern (Londra) şi MoMa ( New York). A expus în oraşe ca Amsterdam, Berlin, Edinburgh, Liverpool, Frankfurt, Koln, Veneţia, Moscova, Seul.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite