Pintilie, premiat de criticii din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatul criticilor de film din Franţa i-a acordat regizorului Lucian Pintilie premiul pentru cea mai bună carte de cinema. Luni seara, instituţia a anunţat că îi va decerna cunoscutului artist român această distincţie pentru volumul ­„Bric-à-brac. Du cauchemar réel au réalisme magique“.

Volumul premiat „ex aequo", considerat de criticii de film francezi cea mai bună carte străină de cinema, este varianta în limba franceză, în traducerea realizată de Marie-France Ionesco, a cărţii autobiografice „Bricabrac", publicată în limba română în anul 2003 la Editura Humanitas.

Citiţi şi:

Patru decenii pe scenă
Ion Besoiu: „Toma Caragiu era un camarad extraordinar"

Aceeaşi distincţie i-a revenit şi artistului german Volker Schlöndorff pentru volumul „Tambour battant mémoires".

Pagini de autobiografie

Cartea cunoscutului regizor de teatru şi film care a părăsit România comunistă după interzicerea spectacolului „Revizorul" (1972) este, pe o parte, o scriere autobiografică, în care autorul priveşte în urmă la propriul traseu. În paginile ei (peste 500, în ediţia română) prind viaţă personalităţi ale culturii române şi ale vieţii artistice occidentale, din contemporaneitate sau din epoci trecute.

Volumul conturează, de asemenea, contextul social opresiv, dintr-o Românie condusă prin cenzură vigilentă, de care regizorul a hotărât să se despartă pentru a-şi putea continua cariera, montând la teatre de renume din Franţa şi America şi realizând noi proiecte cinematografice.

Reflectând la propriul său trecut în sfera artelor, Lucian Pintilie rememorează, printre altele, episodul interzicerii, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu însuşi, filmului „De ce trag clopotele, Mitică?", realizat după un coloj de texte de Caragiale. Deşi finalizată în 1981, pelicula a fost difuzată numai în 1990.

Una dintre secvenţele emoţionante ale acestui fermecător şi consistent volum se intitulează „Despre o întâlnire" şi rememorează întâlnirea cu un Charlie Chaplin ajuns la 80 de ani, rămas „fără geniu", în momentul în care se pregătea să regizeze filmarea unui cadru cu Marlon Brandon, fără a reuşi să spună „Action!".

Jurnal de creaţie

„Bricabrac" este în egală măsură un jurnal de creaţie. Autorul dialoghează cu sine, analizându-şi propria creaţie, fiindu-şi propriul judecător.

Cititorii găsesc în această carte pagini despre cum s-au născut unele dintre cele mai cunoscute spectacole de teatru regizate de Lucian Pintilie în România, dar şi reflecţii despre filmele prin care a devenit atât de cunoscut în Occident.

Ca nişte de piese de puz­zle, fragmentele care alcătuiesc volumul se unesc ­într-un autoportret, confirmând originalitatea unui cineast fascinat de cum se văd chipurile lumii prin camera de luat vederi.

Cenzura denunţată

„Cât poate dura un asemenea abuz nu numai scandalos , dar şi grotesc, mă întrebam cu acea curiozitate pe care întotdeauna am avut-o vie în faţa monştrilor, cine poate proteja un asemenea abuz, pentru ca el să supravieţuiască, şi dacă nimeni nu-l protejează, căci nu există prost sau nebun să protejeze un asemenea abuz, cum de supravieţuieşte şi cât mai poate el supravieţui, căci există o limită, îmi ziceam eu, să spunem a Bunului-Simţ sau a Legilor Ţării?" (fragment din scrisoarea adresată de Lucian Pintilie tovarăşului secretar Ilie Rădulescu în 1981, după interzicerea filmului "De ce trag clopotele, Mitică?")

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite