Ion Besoiu: „Toma Caragiu era un camarad extraordinar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Besoiu
Ion Besoiu

Ion Besoiu apare alături de Radu Beligan sau Carmen Stănescu, în pelicula „Actorul şi sălbaticii”, distribuită cu revista „Adevărul magazin de duminică”. În acest film, Toma Caragiu interpretează rolul unui personaj care se confruntă cu probleme cauzate de legionari. Maria-Clara Brumariu

Filmul face parte din colecţia „Toma Caragiu", ce conţine trei producţii, „Actorul şi sălbaticii", „Premiera" şi „Operaţiunea «Monstrul»", ce poate fi achiziţionată împreună cu ziarul „Adevărul" şi revista „Adevărul magazin de duminică". Pachetul mai include şi un box de colecţie, oferit gratuit, totul la preţul special de doar 14,99 lei. 

Ion Besoiu interpretează în acest film rolul lui Guţă Popescu, omul care face parte din „cealaltă baricadă", care doreşte să le pună beţe în roate personajului interpretat de Toma Caragiu, directorul de teatru Costică Cărătase, şi textierului său, Ionel Friedman. „Eu n-am avut contact direct cu Toma Caragiu la acest film", spune maestrul Ion Besoiu.

„În parteneriat, cu replici. Eu aveam treabă cu studenţi, cu legionari, cu Toma nu am filmat nicio scenă împreună pentru «Actorul şi sălbaticii». Altă poveste a fost însă la «Haiducii» şi câte şi mai câte alte filme, în care ne-am dat replici", completează actorul, care îşi aduce aminte de regretatul actor ca de un bun prieten şi un partener ideal.

„Când mă gândesc la el, mi-aduc aminte de un mare prieten, un mare actor, un artist desăvârşit şi un partener ideal, în sensul că era întotdeauna cu textul bine pregătit, cu foarte mare seriozitate pe platoul de filmare", spune Ion Besoiu cu emoţie în glas.

El îşi aminteşte că de fiecare dată după ce încheiau filmările se strângeau într-un loc familiar şi stăteau de vorbă. „În viaţa din afara platoului, Toma era un camarad şi un extraordinar prieten, un foarte bun sfătuitor. Îi plăcea să stăm serile de poveşti, mai ales după ce terminam filmările. Era încântător ca om, iar dacă mâncam împreună era un «convive» foarte interesant", îşi mai aduce aminte actorul.

A jucat în peste 60 de filme

Potrivit lui Ion Besoiu, Toma Caragiu era un om la fel de fermecător şi pe platouri. „Era un actor cultivat, iar comunicarea cu el pe platoul de filmare era extraordinară, transmitea un fior artistic deosebit şi avea o mare responsabilitate faţă de ceea ce făcea", conchide Besoiu.
Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, şi a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu.

Ca ziarist, a debutat la publicaţia „Curierul Româno-American, ziar de atitudine şi curaj" din oraş. A părăsit însă această meserie pentru a juca pe scena Teatrului „Radu Stanca" din Sibiu. La şase ani după debutul său în oraşul transilvănean, s-a mutat la Bucureşti unde a început o îndelungată colaborare cu Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra", al cărui director a fost timp de 12 ani.

 Primul său rol pe scena Teatrului Bulandra a fost cel al lui Cloşca, în spectacolul „Procesul lui Horia" de Alexandru Voitin, în regia lui Liviu Ciulei, în 1967. A jucat în numeroase alte piese de teatru, printre care „Luceafărul" de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Livada de vişini" de Cehov, în regia lui Lucian Pintilie, „Puricele" de Georges Feydeau, „Pescăruşul" de Cehov, „Passacaglia" de Titus Popovici, „Hamlet" de Shakespeare sau „Mizantropul" de Moliere.

Un mare iubitor al cinematografului, Ion Besoiu a debutat pe marele ecran în 1957, în filmul „Vulturul 101". A jucat, în total, în peste 60 de pelicule, printre care „Furtuna" (regizat de Andrei Blaier) „Haiducii" (regia Dinu Cocea), „Răscoala" (regia Mircea Mureşan), „Mihai Viteazul" (regia Sergiu Nicolaescu), „BD în alertă" (regia Mircea Drăgan), „Păcală" (regia Geo Saizescu), „Colierul de turcoaze" (regia Gheorghe Vitanidis), „Totul se plăteşte" (regia Mircea Moldovan) sau „Această lehamite" (regia Mircea Daneliuc). 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite