Patru decenii pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 13 februarie, la Teatrul Nottara are loc un spectacol în onoarea actorului Mircea Diaconu. Actorul a împlinit la 24 decembrie 2009 vârsta de 60 de ani. Evenimentul va fi marcat prin spectacolul „Scandal la Operă“, aflat la reprezentaţia cu numărul 100.

Cu exact 40 de ani în urmă, tânărul (încă student) Mircea Diaconu debuta, pe scena Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", în spectacolul "Harfa de iarbă" după Truman Capote. Timp de 12 ani a jucat apoi, în acelaşi teatru, în piese memorabile, regizate de Liviu Ciulei, Dan Micu sau Constatin Marinescu.

Au urmat, până în 1990, spectacole la Teatrul Nottara, apoi, până în 2001, când devine directorul acestui teatru, a fost prezent pe scena de la Theatrum Mundi şi pe cea a Naţionalului bucureştean. Şi tot 40 de ani se împlinesc de la debutul lui cinematografic, în "Nunta de piatră" regizată de Dan Piţa.

Histrion pe scenă şi pe ecran

Cariera i-a fost presărată cu roluri diverse, de la "băiatul bun" la clovn, de la cele comice care i-a adus comparaţia cu Louis de Funès ("Operele complete ale lui WLM ­ŞXPR" sau spectacolul aniversar din această săptămână, "Scandal la Operă" de Ken Ludwig) la apariţii în personaje complexe. A lucrat cu regizori de primă mână, din generaţii diferite - Petre Bokor, Claudiu Goga, Tino Geirun, Alexandru Dabija.

Un aspect fizic aparent banal este dublat pe scenă şi, mai ales, pe ecran, de un farmec magnetic, dovedit în pelicule româneşti de referinţă, cum ar fi "Mere roşii" a lui Alexandru Tatos, "Filip cel Bun" regizată de Dan Piţa, "Actorul şi sălbaticii", realizată de Manole Marcus sau "De ce trag clopotele, Mitică?" a lui Lucian Pintilie. Profesiunea de credinţă a lui Mircea Diaconu rămâne meseria de actor.

„Important e să rămâi pe scenă"

„N-am făcut decât să muncesc, să abordez orice rol cu seriozitate şi dăruire. (...) ­N-am avut un plan pentru a ajunge o celebritate, după regulile de astăzi, o vedetă, un star adică, cred că problema este nu să ajungi undeva, sus, ci să rămâi în profesie. La noi nu sunt grade, nu suntem decât actori şi-atât. Important e să rămâi pe scenă, să joci", mărturisea artistul într-un interviu recent.

Spectacolul de sâmbătă este primul dintr-o serie de aniversări. La 26 februarie Teatrul Nottara îl va sărbători pe Alexandru Repan (70 de ani).

Informaţii utile

Spectacol: „Scandal la Operă" de Ken Ludwig
Regia: Petre Bokor
Decoruri: Puiu Antemir
Teatrul Nottara, Bulevardul Magheru nr. 20
Sâmbătă, 13 februarie, ora 19.00
Preţul unui bilet la balcon (singurele disponibile): 12,72 lei

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite