VIDEO/FOTO Johnny Răducanu a murit. A fost supranumit "Mister Jazz of Romania"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o carieră muzicală ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu, născut în 1 decembrie 1931, a fost un veteran al muzicii româneşti.

Pe numele real: Răducanu Creţu, marele jazzman s-a născut la 1 decembrie 1931, la Brăila. S-a remarcat ca interpret de jazz încă de la 19 ani. A studiat muzica la Iaşi, la Cluj, apoi la Conservatorul din Bucureşti, clasa contrabas. Provine dintr-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu. Printre albumele sale se numără „Jazz în ţara mea", „Confesiuni", „Jazz antifanariot" şi „Jazz Bestament".

Cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, Johnny Răducanu îl vizita pe Andrei Pleşu la Tescani. Rezultatul acestei întâlniri este o seară de romanţe. De ce nu ne preţuim mai mult artiştii, atunci când sunt, încă, în viaţă?

image



Povești inedite despre Jonny Răducanu. Cum a mâncat pe ascuns papricaș de pui

Mădălin Voicu: „Johnny Răducanu a murit de supărare, din cauza umilinţei"

Cu o carieră muzicală ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu, care a murit luni dimineaţa la vârsta de 79 de ani, a fost un veteran al muzicii româneşti, responsabil atât pentru concerte memorabile, cât şi pentru descoperirea unor mari talente ale jazz-ului românesc.

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE

image
Johnny Răducanu în imagini Johnny Răducanu în imagini

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE

Johnny Răducanu în imagini Johnny Răducanu în imagini Johnny Răducanu în imagini

Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi conducător de formaţie, Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila. Pe numele său real Răducanu Creţu, Johnny Răducanu s-a născut într-o familie de romi cu o tradiţie muzicală de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu.

Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iaşi şi Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generaţii, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii româneşti de jazz.

Johnny Răducanu în imagini

Johnny Răducanu a cântat cu nume importante ale muzicii şi a lansat albume precum "Jazz trio - Seria jazz nr. 4" (1966), "Jazz în ţara mea (Jazz in my country)" (1967), "Confesiuni" (1979), "Confesiuni II" (1982), "Confesiuni III - Seria jazz nr. 21" (1986) şi "Jazz Made in Romania" (1987).
În ultimii ani, Johnny Răducanu a susţinut nenumărate recitaluri, alături de nume cunoscute ale muzicii româneşti precum Anca Parghel şi Teodora Enache.

Spectacol memorabil

Totodată, el este cunoscut şi pentru spectacolul de teatru poetic "Dialoguri şi fantezii în jazz", susţinut împreună cu Ion Caramitru atât pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, cât şi pe scene internaţionale importante, precum Teatrul Molière-Maison de la Poésie din Paris.

Muzicianul Johnny Răducanu a murit luni dimineaţa, la vârsta de 79 de ani. Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a confirmat informaţia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite