Povești inedite despre Johnny Răducanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul de Jazz a ajuns la ediția cu numărul XV
Festivalul de Jazz a ajuns la ediția cu numărul XV

Johnny Răducanu a participat la patru ediţii ale Festivalului de la Gărâna, cel mai mare festival de jazz în aer liber din Europa de Sud-Est. De fiecare dată a fost cazat la Hanul La Răscruce, unde ospătarii i-au făcut pe plac, deși jazzmanul muzicii românești nu a fost un tip cu pretenții.

Angajații Hanului La Răscruce, locul în care marele artist a fost cazat patru ani la rând atunci când a fost invitat să participe la Festivalul de Jazz de la Gărâna, au primit cu mare tristețe vestea morții lui Johnny Răducanu.

Cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, Johnny Răducanu îl vizita pe Andrei Pleşu la Tescani. Rezultatul acestei întâlniri este o seară de romanţe. De ce nu ne preţuim mai mult artiştii, atunci când sunt, încă, în viaţă?



“Avea 71 de ani atunci când a stat prima dată la noi și a avenit la patru sau cinci ediții consecutiv. Era un tip modest, fără pretenții, dar deosebit de bolnav. Știu că trebuia să mănâne mâncare de regim”, își amintește Titi Fiat, de 47 de ani, opsătarul care l-a servit pe Jonny Răducanu. Acesta își amintește că într-o seară, artisul s-a ascuns ca să guste o mâncare bine gătită în curte.

“Își făcea insulina singur și nu avea voie să mănânce mâncare grasă. La Han însă, am gătit un papricaș de pui și nu s-a putut abține. A intrat în bucătărie și a mâncat pe ascuns, împreună cu bucătăreasa”, spune râzând ospătarul. Are multe povești despre Johnny Răducanu și nu știe de unde să înceapă cu ele.

image


Johnny Raducanu

Cel mai mare regret al său este că nu va mai avea ocazia să îl vadă cântând în curtea pensiunii. Marele artist a participat la primele ediții ale festivalului, atunci când încă nu exista locul amenajat din Poiana Lupului.  

“Pierdere pentru cultura românească”
Marius Giura, organizatorul festivalului din Munţii Semenicului, a aflat cu tristeţe de moartea lui Johnny Răducanu. L-a cunoscut în anul 2000, când muzicianul a fost invitat la ediţia a IV-a a festivalului. De atunci au rămas prieteni. Johnny Răducanu a mai urcat de trei ori la Gărâna, a cântat la Reşiţa şi de numeroase ori la Timişoara, sub organizarea lui Marius Giura.

„Johnny Răducanu a fost un tip extraordinar. Foarte pretenţios cu muzicienii şi cu cei cu care cânta. Avea un umor debordant. E o pierdere imensă pentru cultura românească. Nu era doar un jazzmen, ci un om cu care puteai vorbi despre poezie, filosofie, psihologie. Făcea parte din prima ligă a culturii româneşti. Nu poate fi altfel un om care a stat aproape de Nichita Stănescu, se învârtea în jurul lui Pleşu şi cu alţi oameni de marcă”, a declarat Marius Giura.

Citiţi şi:

Marius Giura, organizatorul festivalului de la Gărâna: „Johnny a fost în prima ligă”

Johnny Răducanu în imagini
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite