VIDEO "Aurora" lui Cristi Puiu în publicaţiile străine: o "frumoasă nebunie" cu "o concluzie foarte puternică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula lui Cristian Puiu, "Aurora" are parte de materiale ample în publicaţiile străine, precum şi de cronici favorabile, după premiera de la Festivalul Internaţional de film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.

Publicaţia franceză Le Monde scrie despre "Aurora" că reprezintă "frumoasa nebunie" a lui Cristi Puiu. Le Monde îl numeşte pe Puiu "pictor de vocaţie, cineast de profesie", amintind de momentul în care acesta a câştigat, în 2005, premiul Un Certain Regard, pe Croazetă, cu "Moartea domnului Lăzărescu".

Mai citeşte şi:

LA Times: Românii nu pot sa facã un film prost

VIDEO Variety: "Aurora" e un film rece şi lung, dar e produsul unui "maestru al regiei"

VIDEO Muntean, lăudat la Cannes

Criticul Le Monde, citat de Mediafax, apreciază că "Aurora" este "primul OZN veritabil" al festivalului. Publicaţia descrie stilul lui Puiu ca fiind "elegant şi curtenitor, perfect francofon, digresiv, muzical, opac, fantast".

"Sub o prezentare de catifea există o surdă înclinaţie către haos, o înţelegere a absurdităţii lumii, într-un cuvânt, un germen de indubitabilă nebunie, în cea mai bună accepţiune a termenului".

Hollywood Reporter apreciază lungmetrajul "Aurora" ca fiind poveste în care "nu se întâmplă nimic timp de trei ore", dar care are "o concluzie foarte puternică".

"În prezent, tinerii cineaşti români par că sunt adânciţi într-o competiţie frenetică: cât putem amăgi şi plictisi publicul până să îi dăm ceva bun? Cât le va lua până vor ieşi din sală? Trebuie spus în mod clar că acest "bun" este furnizat, de fapt, întotdeauna la sfârşit în filmele românilor, ceea ce este foarte adevărat şi în cazul "Aurora". Dar prin ce trebuie să trecem ca să ajungem acolo?", îşi începe Hollywood Reporter cronica.

Publicaţia scrie că, până acum, filmul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, a fost "campion absolut", cu circa 105 minute, dar pelicula "Aurora" îl devansează care are trei ore de aşteptare, "din care cel puţin una putea fi dispensabilă", acest lucru ducând la un posibil insucces al filmului chiar şi în rândul pasionaţilor de film de artă, care au ajuns să admire cinematografia română.

"Cu toate astea, scenele din ultima jumătate de oră, (...) sunt foarte puternice şi te fac să îţi doreşti din ce în ce mai tare să afli ce se întâmplă. Scena finală (...) oferă o critică socială subtilă, care îşi pierde din putere pentru că spectatorul iroseşte atât de multă energie pentru a afla ce se întâmplă de fapt", mai scrie publicaţia.

Hollywood Reporter conchide: "deşi nu este nevoie neapărat de o explicaţie a filmului, o parte a publicului ar merita să ştie ce s-a întâmplat şi cui".

"Aurora", între "Poliţist, verb pasiv" şi opera unui regizor preocupat de artă

De asemenea, "Aurora" a primit cronici favorabile şi din partea publicaţiei de specialitate Time Out Chicago, care i-a dat titlul alternativ "Poliţist, verb pasiv", în timp ce Boston Globe a calificat pelicula ca fiind "opera unui autor pentru care arta şi viaţa încă înseamnă ceva".

"Cinematografia pură înseamnă multe lucruri pentru mulţi oameni. Înseamnă multe lucruri şi pentru mine. Această "cinematografie pură" despre auroră este modul în care Puiu distilează arta filmului în elementele sale esenţiale. Românii sunt nişte minimalişti superbi. Cât de pură poate fi cinematografia lor?", scrie criticul de la Boston Globe.

"Puiu pare a fi cel mai bun din generaţia sa în ceea ce priveşte înţelegera modului în care poate fi spusă o poveste cu efecte minime." Regizorul Puiu este comparat cu celebrul regizor Lars Von Trier, pentru care egoul este inseparabil de opera sa.

Tot Boston Globe scrie că "Aurora" este "fratele visceral al filmului lui Corneliu Porumboiu, "Poliţist, adjectiv'"

Pe de altă parte, Time Out Chicago scrie despre "Aurora" că este o operă de măiestrie în care Puiu supune spectatorul la o "plictiseală deliberată". Publicaţia precizează că regizorul se joacă cu spectatorii, într-un sens bun.

Time Out Londra, care apreciază filmul ca fiind "superb", scrie că "Aurora" nu va fi o producţie pe placul tuturor, dar este "opera unui scenarist - regizor curajos, care este gata şi foarte pregătit să se confrunte cu zone ale experienţei umane de care majoritatea cineaştilor nici nu sunt conştienţi".

Eyeweekly.com începe cronica prin exprimarea regretului că "Aurora" nu este în cursa pentru Palme d'Or, fiind prezentat în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes. Potrivit publicaţiei, Puiu situează o poveste ce ar fi, în mod normal, un thriller, "în cel mai prozaic context". Regizorul tratează genul thriller într-un mod "existenţialist şi minimalist".

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite