GALERIE FOTO Premierul Vlad Filat a discutat cu liderul separatist în Germania. Până acum nu au fost făcute publice noutăți cu privire la eliberarea lui Ilie Cazac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul moldovean Vlad Filat şi liderul separatiştilor transnistreni Igor Smirnov urmează să aibă astăzi o întrevedere neformală în oraşul bavarez Bad Reichenhall. Autorităţile de la Chişinău sunt optimiste, în timp ce experţii sunt sceptici şi vorbesc doar despre o tatonare de teren sau un rezultat al efortului preşedinţiei lituaniene în OSCE.

UPDATE, ora 19.21: Vezi primele fotografii de la întâlnirea premierului Filat cu Igor Smirnov, în Germania!

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

UPDATE, ora 19.07: În cadrul întîlnirii de astăzi dintre premierul Vlad Filat și Igor Smirnov, s-a discutat despre soluţionarea problemelor din domeniul comunicaţiilor, inclusiv cele ce ţin de telefonia fixă, mobilă şi de serviciile de poştă. În schimb, nu s-au făcut niciun fel de precizări cu privire la eliberarea lui Ilie Cazac.

Şeful Guvernului a declarat că va discuta cu Smirnov despre eliberarea tânărului Ilie Cazac (n.r. - întemniţat pentru „tradare de patrie" şi „spionaj în favoarea Republicii Moldova"), reluarea negocierilor în formatul oficial „5+2", reconectarea telefoniei fixe între cele două maluri ale Nistrului şi despre reluarea circulaţiei trenurilor marfare.

După două întâlniri pe Stadionul Sheriff din Tiraspol, denumită de experţi „diplomaţia fotbalului", Filat este încrezător că întâlnirea din Germania va crea condiţii necesare pentru ca în 22 septembrie, la Moscova, să fie reluate negocierile oficiale.

Citește și:

VIOLENȚE Ilie Cazac a fost bătut de milițienii transnistreni

Guvernul Republicii Moldova: „Decizia de condamnare a lui Ilie Cazac este ilegală și nefondată"

Vezi AICI care sunt şansele lui Ilie Cazac de a fi graţiat

JUSTIŢIE STALINISTĂ: Moldoveanul Ilie Cazac, ex-angajat la Fisc în Tighina, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru "înaltă trădare"

Întrevederea programată în după amiaza zilei de astăzi are loc în cadrul conferinţei pentru întărirea măsurilor de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol din oraşul Bad Reichenhall, desfăşurată sub auspiciile OSCE şi ale preşedinţiei Lituaniei în OSCE. Discuţiile au începuti ieri, cu participarea grupurilor de lucru.

„Întâlnire de conjunctură"

„Este vorba despre o întâlnire de conjunctură. Au concencis mai mulţi factori de ordin politic la Chișinău, Tiraspol, Bruxelles și la Moscova. Vor fi făcute niște tatonări, nimic mai mult", spune analistul politic Anatol Ţaranu. Acesta mai susţine că întâlnirea nu va aduce schimbări spectaculoase. „Este foarte puțin probabil că se va întâmpla ceva important din simplul motiv că nu se știe dacă Smirnov va rămâne lider în regiunea transnsitreană", afirmă Ţaranu.

De aceeaşi părere este şi Grigori Volovoi, preşedintele Centrului pentru Protecţia Drepturilor Omului din Tighina. „Probabil se va decide soarta lui Ilie Cazac, subiect foarte mult discutat între Chişinău şi Tiraspol. Din câte cunosc, Cazac a cerut graţierea de la Smirnov", a punctat Volovoi.

Smirnov în disgraţiile Moscovei

Expertul în problema transnistreană Oazu Nantoi consideră că „întrevederea reflectă eforturile OSCE sub președinția Lituaniei, care știe ce înseamnă spațiul ex-sovietic". „Maximum la ce ne putem aștepta este că poate fi eliberat Ilie Cazac și să fie restabilită telefonia fixă, dar esența lucrurilor rămâne neschimbată. Igor Smirnov este un criminal de stat funcția căruia este de a nu admite ca Republica Moldova să fie un stat suveran și independent", mai spune analistul politic.

Comuniştii moldoveni au criticat ultimile mişcări ale lui Filat în problema transnistreană. „În decembrie vor avea loc aşa-numitele alegeri prezidenţiale în Transnistria şi această vizită înseamnă susţinerea Uniunii Europene pentru unul dintre candidaţi", a spus deputatul comunist Grigore Petrenco. Colegii lui de partid sunt mai duri în declaraţii şi spun că Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău împreună cu Smirnov pregătesc o despărţire după exemplul Serbiei şi Muntenegrului.

Ideea sprijinului pe care l-ar putea obţine Smirnov de la UE este dezbătută aprins în presa rusă. „Pierzând susţinerea Moscovei, fără îndoială Smirnov va încerca s-o căute în Europa. Pentru el este o mare realizare. Nu ştim dacă acelaşi lucru înseamnă şi pentru Europa", a declarat pentru „Vocea Rusiei" Vladimir Bruter, expert la Institutul internaţional de cercetări socioumane şi politice.

Un lucru este cert, Smirnov nu mai este dorit de Kremlin. „Astăzi activismul Federaţiei Ruse constă în schimbarea lui Smirnov. Dacă aceasta se va întâmpla şi dacă noua conducere de la Tiraspol va fi mai constructivă este posibil se înregistrăm progrese. Dar până acolo mai este mult timp", a mai spus Vladimir Bruter.

Potrivit experţilor ruşi, Germania consideră ca anume ea trebuie să mişte din loc reglementarea transnistreană, care se află într-un punct mort de 20 de ani.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite