Ucraina obţine de la Rusia o reducere de aproape două ori a preţului gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom doreşte controlul deplin asupra reţelelor de gaze din Republica Moldova FOTO REUTERS
Gazprom doreşte controlul deplin asupra reţelelor de gaze din Republica Moldova FOTO REUTERS

În schimb, companiile ruseşti vor beneficia de preferinţe la privatizarea întreprinderilor ucraineşti, anunţă presa de la Kiev.

Ucraina va importa în anul 2012 gazul rusesc la preţ de 220-230 dolari pentru o mie de metri cubi, anunţă publicaţia ucraineană Ekonomiceskie Izvestia. Contractul urmează a fi semnat de şefii celor două state Victor Ianukovici, preşedintele Ucrainei şi Dmitri Medvedev, preşedintele Federaţiei Ruse,

Potrivit publicaţiei, gazul va fi achitat în ruble, şi nu în dolari cum era anterior. De asemenea, Ucraina s-ar fi angajat că să ofere preferinţe companiilor ruseşti la privatizarea întreprinderilor ucraineşti.

Dacă se va semna acest contract, atunci tariful de 220-230 de dolari va fi de aproape două ori mai mic, decât preţul actual, care se apropie de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, anunţă publicaţia.

Moscova cere autorităţilor de la Chişinău o serie de concesii cu caracter economic şi politic în schimbul ieftinirii metanului. Rusia a pus ochiul pe CET-uri, acţiunile Moldovagaz, dar şi pe alte bunuri strategice. Cerinţele politice ale ruşilor n-au fost încă enunţate oficial.

Ruşii ne cer CET-urile, căile ferate, Moldtelecom-ul, bază militară pentru un preţ mai mic la gaz

Negocierile pentru gaze, fără rezultate

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite