Ruşii ne cer CET-urile, căile ferate, Moldtelecom-ul, bază militară pentru un preţ mai mic la gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom doreşte controlul deplin asupra reţelelor de gaze din Republica Moldova FOTO REUTERS
Gazprom doreşte controlul deplin asupra reţelelor de gaze din Republica Moldova FOTO REUTERS

Moscova cere autorităţilor de la Chişinău o serie de concesii cu caracter economic şi politic în schimbul ieftinirii metanului. Rusia a pus ochiul pe CET-uri, acţiunile Moldovagaz, dar şi pe alte bunuri strategice. Cerinţele politice ale ruşilor n-au fost încă enunţate oficial.

Rusia solicită autorităţilor de la Chişinău mai multe concesii economice în schimbul reducerii preţului de livrare a gazelor, a anunţat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, la şedinţa de joi a Parlamentului. „În trecut am făcut mai multe tentative de a renegocia contractul cu Gazprom, dar am primit un refuz dur. Ne-au spus că există un acord semnat pe cinci ani şi aşteaptă expirarea acestuia", a declarat vicepremierul.

Lazăr a spus că în cadrul actualelor negocieri cu Gazprom şi autorităţile de la Moscova partea moldovenească a solicitat ieftinirea gazului, deoarece tariful actual a ajuns la un nivel „insuportabil" pentru consumatori, ceea ce duce la scăderea consumului. Potrivit vicepremierului, oficialii de la Moscova şi şefii Gazprom au cerut anumite lucruri în schimbul unui preţ mai mic.

Gazprom este interesat de preluarea CET-urilor, dar şi de creşterea participaţiei gigantului rus la Moldovagaz, a concretizat Valeriu Lazăr, pentru „Adevărul". „Nu suntem de acord cu majorarea cotei Gazprom la Moldovagaz, dorim să ne menţinem pachetul de blocaj", a precizat vicepremierul. Potrivit lui Lazăr, la mijloc e şi problema datoriei faţă de Gazprom. O soluţie de diminuare a acesteia ar fi evaluarea şi transmiterea în capitalul Moldovagaz a tuturor conductelor construite de autorităţile moldoveneşti, agenţii economici şi populaţie. În schimb, Gazprom să taie o parte din datorie şi să rămână cu o cotă de 50% la Moldovagaz.

Pretenţiile ruşilor nu se termină aici. Ei ar dori să obţină controlul asupra unor obiective de infrastructură, precum cele de telecomunicaţii, căi ferate şi reţele de transportare a energiei, spun oficiali apropiaţi negocierilor. La concesiile economice se adaugă şi cele politice. Anterior, s-a vorbit că Moscova şi-ar dori o bază militară în Moldova, dar şi aderarea ţării noastre la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

S-AU CEDAT PREA MULTE

Deputatul PLDM Simion Furdui, ex-preşedinte al Moldovagaz, spune că şi în trecut ruşii au solicitat să li se acorde anumite facilităţi la preluarea unor active din ţara noastră, inclusiv din sectorul bancar. Parlamentarul nu crede însă că Gazprom ar fi formulat acum pretenţii speciale. „Gazprom şi aşa deţine pachetul majoritar la Moldovagaz, iar în cadrul Consiliului de Administraţie deciziile se iau cu majoritate simplă", a afirmat Furdui. „S-au făcut deja prea multe cedări în relaţia cu Gazprom. Cei de la conducerea ţării ar trebui să se mai gândească cum să mai întoarcă şi unele active înapoi", susţine Viorel Chivriga, expert economic. ;

„Am deveni gubernie rusească"

„Analizând tot ce se întâmplă în ultimul timp, nu este clar dacă statul Republica Moldova are o poziţie principială în relaţia cu Gazprom. Or, negocierile cu gigantul rus nu ar trebui să se reducă doar la chestiunea viitorului preţ, ci şi la găsirea unei soluţii pentru datoria aberantă pentru gaze a Transnistriei", este de părere Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice.

Potrivit expertului, datoria acumulată de Tiraspol ar trebui să fie calificată drept odioasă şi, astfel, Gazpromul să nu o mai poată utiliza pentru a face presiuni asupra ţării noastre. Totodată, Oazu Nantoi crede că în ultimii 20 de ani s-a făcut puţin în direcţia asigurării securităţii energetice a ţării, iar în aceste condiţii, de dragul unor gaze mai ieftine, „cu uşurinţă am putea deveni gubernie rusească".

Viorel Chivriga consideră că pentru a reduce din dependenţa faţă de resursele energetice ruseşti ar trebui să se facă ordine în domeniul achitărilor cu Gazprom, să fie reduse costurile şi, mai ales, să sporească nivelul de transparenţă în sectorul energetic şi cel gazier al ţării.

Deputatul liberal-democrat Simion Furdui se arată încredinţat că la negocierea noului contract nu va fi nevoie de concesii, subliniind că „nimeni dintre parlamentari nu va vota pentru ca proprietatea poporului să fie cedată de dragul unui preţ mai mic la gaze". ;


Vom şti noul tarif la finele lui noiembrie

Negocierile privind noul contract de importare a gazului vor fi reluate, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Discuţiile vor fi purtate în continuare la Moscova de reprezentanţii Moldovagaz și cei ai concernului rus Gazprom. „Nu cred că ne putem aştepta ca noul contract să fie gata mai devreme de finele lunii noiembrie", susţine Ghenadi Abaşchin, şeful reprezentanţei Gazprom din Moldova.

La finele lunii noiembrie, la Chişinău este aşteptat în vizită şi Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Indiferent dacă va fi sau nu semnat un nou acord, de la 1 ianuarie 2012 tariful de import al metanului va scădea cu circa 8%, graţie reducerii preţului petrolului şi al derivatelor sale la bursele internaţionale. În acest an, preţul de import a crescut de la 293 de dolari pentru o mie de metri cubi, în primul trimestru, la circa 400 de dolari, în ultimul trimestru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite