Seceta dă startul scumpirilor la produsele agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi recolta este mai mică cu 40% decât în 2011, calitatea grâului este mai bună
Deşi recolta este mai mică cu 40% decât în 2011, calitatea grâului este mai bună

Agricultorii vor suporta pierderi de câteva miliarde de lei din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce au ca efect scăderea drastică a recoltei. Ca urmare, experţii prognozează creşterea preţurilor la alimente

Seceta din toamna trecută, gerurile năprasnice din februarie, arşiţa din iunie şi grindina din iulie au dat peste cap toate prognozele privind recolta de culturi agricole din acest an. În cazul unor culturi precum grâul, orzul sau mazărea, care au fost deja strânse de pe câmp, recolta medie a fost cu 30-40% mai mică decât în 2011, în cazul altora situaţia este chiar mai gravă. Astfel, recolta de rapiţă a fost compromisă aproape integral.

Ministrul Agriculturii: "Nu gerul este cea mai mare problemă, ci terenurile lăsate pârloagă"

Floarea soarelui şi porumbul au fost răpuse de secetă

Vlad Filat despre secetă: „Trebuie să ne rugăm mai mult să plouă şi nu doar la Guvern"

PIERDERI DE CÂTEVA MILIARDE DE LEI

Estimările Ministerului Agriculturii arată că şi la restul culturilor agricole ne aşteaptă recolte mici. De exemplu, cea de floarea soarelui va fi de aproximativ 320.000 de tone sau cu 100.000 de tone mai mică decât în 2011. În ceea ce priveşte porumbul, cultură neglijată pe nedrept de autorităţi şi agricultori, prognozele arată că se vor strânge doar circa 580.000 de tone, adică de 2,5 ori mai puţin decât anul trecut.
Pierderile directe şi indirecte ale agricultorilor de pe urma fenomenelor climaterice nefavorabile nu au fost estimate, dar specialiştii spun că deja putem vorbi de câteva miliarde de lei. Astfel, doar cele 300.000 de tone de grâu ce nu au fost strânse valorează până la 900 de milioane de lei, ţinând cont de preţul de 2.800-3.000 de lei pentru o tonă, cât oferă în prezent cumpărătorii. Pagubele de pe urma compromiterii a două treimi din recolta de porumb ar putea ajunge la 1,5-2 miliarde de lei, la care se poate adăuga încă jumătate de miliard de lei, ca urmare a scăderii producţiei de floarea soarelui.
Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, susţine că, deşi recolta de grâu este mai mică decât anul trecut, aceasta este superioară „faţă de cea de peste 400.000 de tone din anul 2007 şi, mai ales, faţă de cea din 2003, când s-au colectat doar 104.000 de tone de grâu". „Chiar dacă s-a strâns mai puţin grâu, 60-65% este alimentar. Calitatea mai bună se datorează secetei", a constatat ministrul. „Nu putem spune că avem o tragedie în ţară. Plus la toate, mai avem rezerve la populaţie, vreo 40-50 de mii de tone de grâu, şi ceva mai mult de 50.000 de tone în rezerva de stat", a menţionat Vasile Bumacov. Astfel, s-ar aduna peste 400.000 de tone de grâu alimentar, cantitate ce ar fi suficientă pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării.

PÂINEA SE VA SCUMPI

În acelaşi timp, ministrul nu exclude o scumpire a pâinii, dar spune că nu se ştie de când şi cu cât. „Dacă preţul grâului va creşte, atunci nu este exclus să se majoreze şi preţul la pâine. Cu circa o treime din valoarea cu care s-a scumpit grâul", a declarat Vasile Bumacov. Ministrul Agriculturii afirmă că scumpirile ar fi inevitabile dacă producătorii agricoli vor prefera să-şi vândă grâul mai scump pe piaţa internaţională şi vor refuza contractele de pe piaţa locală. Demnitarul a precizat că ţara noastră nu va impune restricţii la exportul de grâne, dar i-a îndemnat pe proprietarii fabricilor de pâine să-şi facă rezerve de grâu alimentar, ca să nu fie nevoiţi ulterior să-l importe de peste hotare la un preţ mai mare. „Îndemnăm combinatele de panificaţie şi brutăriile să se asigure prin contracte cu rezerve de grâu alimentar şi să nu aştepte. Având necesarul în ţară, ar fi păcat să-l exportăm, apoi să-l aducem înapoi la un preţ mai mare", susţine Bumacov.

EXPERŢI: SĂ FIE SCOASE BARIERELE LA IMPORT

Economistul Viorel Chivriga susţine că, deşi în luna martie a estimat că agricultura va înregistra în acest an o scădere de circa 9%, acum acest indicator ar trebui modificat în sens negativ. Potrivit economistului, agricultura nu va mai fi sectorul care îi va da oxigen economiei, aşa cum s-a întâmplat doi ani la rând.
„Situaţia este chiar mai gravă, iar pierderile vor fi mai mari decât am estimat noi. De exemplu, din cauza perspectivelor slabe privind recolta de porumb, ţăranii au început sacrificarea în masă a vitelor, ceea ce provoca o scădere semnificativă a producţiei în sectorul zootehnic", precizează expertul.

Numărul bovinelor pentru carne şi lapte, de două ori mai mic din cauza secetei

În opinia lui Chivriga, efectele vor fi vizibile în scurt timp şi prin scumpirea mai multor produse agricole.
„În actuala situaţie, autorităţile ar trebui să ridice în regim de urgenţă toate barierele fiscale şi vamale din calea importului de grâne şi nutreţuri. Acum pe piaţa regională mai pot fi făcute achiziţii la preţuri mici. Spre toamnă însă preţurile vor creşte. E o tendinţă globală şi ţara noastră nu poate fi ocolită de efectele acesteia", a mai spus Viorel Chivriga.

„În actuala situaţie, autorităţile ar trebui să ridice în regim de urgenţă toate barierele fiscale şi vamale în calea importului de grâne şi nutreţuri"
Viorel Chivriga, economist

„Nu putem spune că avem o tragedie în ţară. Am strâns 350.000 de tone de grâu alimentar. Avem rezerve la populaţie, vreo 40-50 de mii de tone, şi peste 50.000 de tone în rezerva de stat."
Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii.

Grâul s-a scumpit cu circa 16% în doar o săptămână şi a ajuns la un preţ-record

Preţul porumbului a crescut cu 55%

Pieţele mondiale încă nu se confruntă cu o criză similară cu cea din 2007-2008, când preţurile mari la alimente au declanşat revolte în unele ţări sărace, însă scumpirea cerealelor ca urmare a secetei din SUA este o sursă de îngrijorare, a anunţat un expert de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Preţul porumbului american a crescut cu peste 55% în ultimele cinci săptămâni, în condiţiile în care cea mai severă secetă care a lovit SUA după 1956 a dat naştere unor îngrijorări cu privire la deficienţe în aprovizionare. „Suntem îngrijoraţi din două motive: ritmul de creştere a preţurilor şi faptul că nu pare să existe niciun sprijin pentru preţuri, în special la porumb, soia boabe şi grâu", a declarat economistul- şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

580 mii de tone. Aceasta e recolta de porumb pe care o vor strânge în acest an ţăranii. Este de 2,5 ori mai puţin decât în anul 2011.

Producţia agricolă a SUA este ameninţată de cea mai gravă secetă de peste 25 de ani

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite