Republica Moldova se pregăteşte de un nou război al gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut deja trei săptămâni din anul 2012, dar despre reluarea negocierilor privind un nou contract de import al gazelor nu se aude nimic. Mai mult, se pare că autorităţile moldoveneşti în comun cu cele din Ucraina se pregătesc de un eventual război al gazelor.

Astfel în cazul în care, ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom, Republica Moldova va rămâne fără „combustibil albastru", Ucraina va fi de acord să ofere Chișinăului o cantitate de metan din rezervele disponibile, a anunţat președintele interimar, Marian Lupu, după vizita sa la Kiev.

Ucraina va ajuta Republica Moldova cu gaz

„Este preferabil ca într-o asemenea situaţie să fim prevăzători, pentru a preveni o situaţie de risc", a spus șeful interimar al statului, subliniind că Ucraina va oferi gaze „la preţuri convenabile".
„În cazul în care vor apărea anumite probleme, Ucraina va ajuta Republica Moldova cu gaz", a confirmat Iurii Boico, ministrul ucrainean al Energeticii din Ucraina.

Cât despre negocierile privind semnarea unui nou Acord de import cu Gazprom, acestea ar putea fi reluate cel mai probabil că în luna februarie, susţine Ilarion Popa, viceministrul Economiei. „Nu este vorba de o tergiversare a negocierilor. E adevărat că nici noi nu am fost insistenţi în privinţa reluării discuţiilor pentru semnarea noului contract", a afirmat oficialul.

Ruşii ar putea utiliza gazul în scopuri politice

Faptul că se discută cu Ucraina în privinţa unei colaborări în cazul aparţiei unor probleme la livrarea gazelor, este un lucru foarte bun, susţine economistul Viorel Chivriga.
„Ucraina ne-a mai ajutat şi în alte cazuri. Problema este că chiar dacă deţine de stocuri mari de gaze, ţara vecină ne poate ajuta doar pentru o perioadă scurtă de timp", a precizat expertul.
Chivriga nu exclude faptul că ruşii ar putea utiliza chestiunea preţului gazelor în scopuri politice. Mai ales în contextul instabilităţii politice din ţara noastră.

În ianuarie 2009, în timpul "războiului gazelor" dintre Rusia și Ucraina, Moldova a beneficiat de o cantitate minimă de combustibil din rezervele ucrainene, care a prevenit un eventual colaps al sistemului energetic al Moldovei.
În prezent Moldova plăteşte un preţ de circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi pentru gazele ruseşti.

Gazprom a ieftin gazul pentru europeni

În timp ce Moldova, Ucraina, România şi alte state achită preţuri exorbitante pentru gaz, Gazprom a redus preţul metanului pentru mai multe companii europene mari, inclusiv GDF Suez din Franţa şi Wingas din Germania. La fel şi Turcia a anunţat că a reuşit negocierea unui discount. Ruşii sunt nevoiţi să ia această măsură după ce consumul în Europa a scăzut vertiginos, ca urmare a crizei. Atât reprezentanţii Gazprom, cât şi cei din cadrul companiilor au refuzat să precizeze cu cât au fost ieftinite gazele, dar potrivit Reuters acestea au fost revizuite semnificativ în scădere.

Costul metanului importat din Rusia a crescut cu peste 36%

Astfel, americanii achită în prezent un cost de patru ori mai mic decât cel plătit de ţara noastră pentru gazul livrat de Gazprom.
De notat că anul trecut costul metanului importat din Rusia a crescut cu peste 36% de la circa 293 de dolari în primul trimestru, la peste 400 de dolari în ultimul trimestru al anului

În anul 2011, Republica Moldova a importat metan în valoare de circa 1,1 miliarde de dolari, anunţă administraţia întreprinderii mixte moldor-ruse Moldovagaz.

Am ajuns pe locul trei în spaţiul postsovietic după valoarea gazelor cumpărate de la Gazprom

Gazul ieftin de la ruşi, mai important ca relaţia cu UE

Moldovagaz, la mâna unui miliardar rus. În orice moment, Republica Moldova poate pierde toate activele sale gaziere!

Moldova a ajuns o bătaie de cap pentru Gazprom

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite