Am ajuns pe locul trei în spaţiul postsovietic după valoarea gazelor cumpărate de la Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Gusev, preşedintele Moldovagaz vorbeşte despre preţul gazelor Foto: Ion Preaşca
Alexandru Gusev, preşedintele Moldovagaz vorbeşte despre preţul gazelor Foto: Ion Preaşca

În anul 2011, Republica Moldova a importat metan în valoare de circa 1,1 miliarde de dolari, anunţă administraţia întreprinderii mixte moldor-ruse Moldovagaz

Alexandr Gusev, şeful Moldovagaz, se arată încrezut că în cazul în care contractul de import al gazelor de la Gazprom nu va fi semnat până la sfârşitul acestui an, va fi găsită o soluţie juridică pentru continuarea livrărilor de gaze.
Mai mult, într-un interviu pentru săptămânalul „Kişiniovskii obozrevateli", Alexandru Gusev dă asigurări că există posibilitatea pentru ca preţul de import să scadă.

„Există şanse de a conveni cu Gazprom şi asupra micşorării preţurilor la gaz pentru Republica Moldova. Grupul de experţi care reprezintă interesele republicii tinde să atragă atenţia colegilor lor ruşi la formarea relaţiilor economice reciproc acceptabile", a spus Gusev.

UE ne ajută să ţinem piept pretenţiilor Gazprom

Republica Moldova a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru a „satisface" pretenţiile Gazprom

Totodată, el a precizat în cadrul celor cinci întrevederi dificile pe care le-a avut grupul de negociatori din Republica Moldova cu cei de la Gazprom s-a încercat negocierea unui cost mai acceptabil de import a gazului natural, căci în acest an preţul de achiziţie a crescut cu aproape 35%, tarifele au crescut, iar acest lucru a dus la reducerea consumului.

„Populaţia este nevoită să economisească gazul, iar un şir de întreprinderi mari au renunţat la utilizarea acestuia. Moldovagaz" este îngrijorată de o asemenea situaţie negativă" a afirmat preşedintele Gazprom.
Conform datelor prezentate de conducerea întreprinderii, în anul 2011 Republica Moldova (inclusiv şi regiunea transnistreană) a cumpărat metan în valoare de circa 1,1 miliarde de dolari. După valoarea combustibilului procurat, ţara noastră este depăşită doar de Ucraina şi Belarus, care importă de 15 ori şi respectiv 7 ori mai multe gaze, decât ţara noastră.

PRETENŢII Pentru ca să ne dea gaz mai ieftin, Gazprom ne cere să renunţăm la integrarea în UE

Semnarea unui nou contract de import a gazelor din Rusia se amână de aproape două luni, ca urmare a cererilor Gazprom ca Moldova să nu accepte al Treilea Pachet Energetic al UE. Asta înseamnă că ţara noastră va continua să primească metan la preţuri mari, în conformitate cu prevederile din contractul vechi, semnat acum cinci ani.

Moldovagaz va plăti despăgubiri consumatorilor dacă nu respectă durata întreruperilor programate

Tarifele mai mari au permis companiei moldo-ruse „Moldovagaz" să achite datoriile pentru anul 2010 faţă de Gazprom

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite