EXPORT Îi bombardăm pe ruşi cu mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până a ajunge pe piața rusă, merele trec un control fitosanitar riguros
Până a ajunge pe piața rusă, merele trec un control fitosanitar riguros

Piaţa rusească rămâne principala destinaţie a livrărilor de produse agricole moldoveneşti, chiar dacă vinurile nu mai sunt în top. Aproape 90% din exporturile de fructe din Republica Moldova ajung în Rusia. Specialiştii avertizează asupra riscurilor pe care le comportă dependenţa de o singură piaţă.

Exportul fructelor moldoveneşti pe piaţa Rusiei este în creştere pentru al treilea an consecutiv, constată într-un studiu specialiştii de la Federaţia Naţională a Agricultorilor Agroinform.

Întreprinderile din Moldova au livrat peste hotare în primele zece luni 188.000 de tone de fructe. Principala destinaţie a rămas Federaţia Rusă, unde a ajuns circa 88% din toată producţia, mai exact 166.200 de tone, cu 30.000 mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Moldova exportă în special mere, acestea reprezentând circa 69% din volumul de fructe livrate în străinătate. Majoritatea merelor moldoveneşti ajung pe piaţa rusească, de la începutul anului fiind trimise 122.000 de tone.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, spune că recolta de fructe din acest an ar putea fi de 400.000 de tone, 80% constituind producţia de mere, „care rămâne unul dintre cele mai căutate produse din Moldova". Prognoză este confirmată şi de membrii Asociaţiei Producătorilor de Fructe, care se asteaptă la o creştere a recoltei de mere cu aproximativ 30% faţă de anul 2010.

SUNT NECESARE INVESTIŢII

Anterior, autorităţile ruseşti au anunţat că sunt interesate de extinderea exporturilor de produse alimentare din ţara noastră. Cererea mare a importatorilor de fructe moldoveneşti nu va putea fi satisfăcută însă dacă nu se va majora volumul producţiei locale.

În acest an au fost plantate două mii de hectare de livezi noi. Igor Goraşov, preşedintele Asociaţiei „Moldova-Fruct", e de părere că pentru a putea spori exporturile e nevoie de mult mai mult, dar pentru asta sunt necesare investiţii foarte mari. „Plantarea unui hectar de livadă presupune costuri de circa 30.000 de euro. Ţinând cont de faptul că prima recoltă va putea fi strânsă peste 3-4 ani, e clar că puţini îşi pot permite asemenea investiţii", afirmă Goraşov.

Citește și:

Agricultura, bună pentru investitori

VLAD FILAT Fondul de subvenţionare în agricultură va fi majorat cu 150 milioane lei

Cea mai sigură bancă din lume va investi în agricultura moldovenească

MINIȘTRI LA CRATIȚĂ Vezi ce au gătit oficialii de la Agricultură și de la Justiție. FOTO & VIDEO

Potrivit specialiştilor de la Agroinform, se atestă şi o creştere cu aproape 50% a cantităţii de fructe livrate spre procesare, ceea ce arată şi o înviiorare în industria alimentară.

Astfel, daca în primele zece luni ale anului 2010 către fabricile de prelucrare au fost livrate circa 50.000 de tone de fructe (din care 43.000 de tone de mere), atunci în aceeaşi perioadă a anului 2011 fabricile au cumpărat 74.000 de tone, inclusiv 71.000 de tone de mere.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite