Agricultura, bună pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până să vină investiţii majore, agricultorii se descurc aşa cum pot
Până să vină investiţii majore, agricultorii se descurc aşa cum pot

Autorităţile de la Chişinău spun că străinii au acum o şansă unică să dezvolte afaceri în sectorul agro-alimentar al Moldovei. Experţii susţin că solurile, tradiţiile seculare de prelucrare a pământului şi accesul la pieţe sunt principalele oportunităţi oferite de ţara noastră.

„Acum este momentul cel mai potrivit pentru a investi în agricultura ţării noastre", astfel i-a îndemnat ieri Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, pe oamenii de afaceri străini reuniţi la un forum investiţional.

„Deşi este o ţară mică, Republica Moldova este un gigant agricol comparativ cu multe state europene. Or, puţine ţări se pot lăuda cu două milioane de hectare de teren agricol, dintre care 200.000 să fie ocupate de culturi multianuale", a declarat optimist ministrul. Potrivit lui, sectorul agrar al ţării are nevoie stringentă de investiţii, iar domeniile-ţintă sunt procesarea şi irigarea. „Exportăm materie primă, dar ar trebui să livrăm produse gata. Totodată, fără irigare nu putem avea o agricultură performantă", a adăugat Bumacov. Sigrid Giencke, expert la compania GFA Consulting Group GmbH din Germania, a spus că, deşi este mică, Moldova are o serie de puncte forte ce o fac atractivă pentru oameni de afaceri.

AVANTAJE, DAR ŞI PIEDICI

„Aveţi soluri bogate şi climă favorabilă. La aceasta se adaugă lunga tradiţie de lucrare a pământului, faptul că statul este relativ stabil şi dispune de un potenţial mare de export a produselor agricole, precum cereale, vinuri şi fructe", a punctat Sigrid Giencke.
În acelaşi timp, expertul german a vorbit şi despre probleme. „Fragmentarea terenurilor agricole şi a producţiei primare, care face dificilă asigurarea cu materie primă, împiedică atragerea de investiţii majore. La acestea se adaugă costurile mari de transport, productivitatea scăzută şi depopularea satelor", a adăugat Giencke.
Christoph Weber, expert în cadrul unui proiect agricol, a declarat că, în condiţiile în care 95% din populaţia de la sate supraveţuieşte pe seama agriculturii, fragmentarea terenurilor nu este ceva rău. Irene Stechert, manager senior pe investiţii la DEG, companie din grupul bancar KFW (unul dintre cele mai mari din Europa), a anunţat că firma pe care o reprezintă este gata să deschidă linii de finanţare a proiectelor în agricultură, industria alimentară şi sectorul retail din ţara noastră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite