COOPERARE Moldova şi Ucraina îşi fac scut anti-raider

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul energetic rămâne vulnerabil în fața atacurilor raider
Sistemul energetic rămâne vulnerabil în fața atacurilor raider

Mai multe litigii comerciale şi civile dintre agenţi economici din cele două ţări continuă să umbrească legăturile bilaterale. Membrii comisiei de cooperare interguvernamentală, întrunită la Chişinău după cinci ani, au convenit să lupte împreună contra şmecherilor care preiau afaceri.

În proiectul protocolului şedinţei Comisiei moldo-ucrainene a fost inclusă, la insistenţa Kievului, o prevedere privind cooperarea la nivel de guverne întru combaterea acţiunilor de preluare abuzivă a unor active energetice strategice de către firme-fantomă.

„Astfel a fost recunoscut faptul că procesele de judecată intentate contra unor întreprinderi strategice din sectorul energetic reprezintă o problemă majoră pentru ambele ţări", susţine Oleg Polişciuk, director-adjunct al întreprinderii de stat Energorinok din Ucraina.

În opinia lui, aceste litigii sunt generate atât de calitatea justiţiei din ambele state, cât şi de implicarea unor oficiali în schemele frauduloase. El aduce ca exemplu situaţia în care, după ce întreprinderea pe care o reprezintă a obţinut în instanţa supremă ca Ministerul Economiei de la Chişinău să-i achite o datorie de circa 1,7 milioane de dolari, banii au ajuns pe contul firmei Pinar-com, implicată în mai multe afaceri dubioase.

SECHESTRU PE LINIILE ELECTRICE

Polişciuk a declarat că Energorinok va întreprinde toate măsurile pentru a-şi recupera banii, inclusiv apelând la CEDO. Specialiştii moldoveni şi ucraineni susţin că unele atacuri de tip raider nu doar că pot lăsa găuri de zeci de milioane în bugetele de stat, dar ameninţă şi securitatea energetică a celor două ţări, deoarece în joc sunt întreprinderi strategice.

Ucrainenii au găsit și petrol în Republica Moldova

Republica Moldova intenţionează să participe la construcţia terminalului de gaz lichefiat din Ucraina

Ambasadorul Ucrainei în Moldova: După 20 de ani, „mergem spre UE simultan"

Bunăoară, firma Energoalians din Ucraina încearcă să pună sechestru pe două porţiuni de circa 100 de kilometri a liniei electrice de tensiune înaltă de 400 kV Cuciurgan-Vulcăneşti-Isaccea. Trecerea în gestiunea unei firme private a acesteia ar putea pune în pericol atât asigurarea cu energie electrică a localităţilor din sudul Moldovei, cât şi interconexiunea cu sistemul energetic european.

Ghenadie Dimov, directorul general al Moldelectrica, rămâne însă optimist. După ce a reuşit să reîntoarcă în gestiunea Republicii Moldova linia de 330 kV Râbniţa-Kotovsk, managerul este convins că va reuşi să apere averea întreprinderii şi de pretenţiile firmei Energoalians, care cere plata a circa 60 de milioane de dolari. Nerezolvate rămân şi problemele ce ţin de Nodul Hidroenergetic de la Dnestrovsk.

Ucraina şi Republica Moldova vor începe demarcarea frontierei în sectorul transnistrean

Republica Moldova şi Ucraina vor coopera în domeniul integrării europene

Vezi ce proprietăți au pierdut sindicatele moldovenești în Ucraina

Ucraina va construi o autostradă spre Bucureşti ce va ocoli segmentul Palanca şi Republica Moldova

Partea ucraineană insistă să fie reglementată cât mai urgent chestiunea utilizării de către Ucraina a unor terenuri de pământ ce aparţin Republicii Moldova pentru asigurarea funcţionării hidrocentralei. În schimb, partea moldovenească susţine că acest obiect are efecte negative asupra faunei şi florei râului Nistru şi că Ucraina ar urma să-i achite despăgubiri Moldovei.

Oficial, relaţiile au fost relansate

„Principalul obiectiv a fost atins, activitatea comisiei a fost reluată, după o pauză de peste cinci ani". Astfel a apreciat vicepremierul Valeriu Lazăr rezultatele celei de-a 13-a şedinţe a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică care a avut loc vineri la Chişinău.

În opinia lui Lazăr, care este şi co-preşedinte al comisiei, chiar dacă în ultimii ani comerţul bilateral a fost în creştere, mai există un potenţial încă neexplorat.

Totodată, ministrul Economiei a precizat că printre problemele abordate în cadrul şedinţei comisiei mixte s-a numărat anularea tuturor excepţiilor de la regimul de comerţ liber, realizarea unor proiecte comune în domeniul energetic, inclusiv de aderare la spaţiul energetic european, soluţionarea problemelor ce ţin de recunoaşterea reciprocă a proprietăţilor deţinute pe teritoriul celeilalte ţări etc. Iuri Boiko, ministrul ucrainean al Energeticii şi Industriei Cărbunelui şi co-preşedinte al comisiei mixte din partea Ucrainei, la fel s-a arătat satisfăcut de rezultatele discuţiilor de la Chişinău, dar a fost foarte laconic, declarând că acestea au fost „foarte productive". Totodată, oficialul ucrainean a dat asigurări că „în cel mai scurt timp vom putea vedea efectele hotărârilor adoptate".

Ucraina este al treilea partener comercial al Moldovei, după Rusia şi România.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite