Ucraina şi Moldova vor începe demarcarea frontierei în sectorul transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negocierile dintre Moldova şi Ucraina au început
Negocierile dintre Moldova şi Ucraina au început

Ucraina şi R. Moldova vor începe demarcarea frontierei comune în sectorul transnistrean până la sfârşitul anului 2009, a anunţat vineri serviciul de presă al Ministerului ucrainean de Externe, potrivit RIA Novosti.

Acest subiect a fost abordat în cadrul vizitei de joi la Chişinău a ministrului ucrainean de externe Piotr Porioşenko. Potrivit comunicatului, Poroşenko a avut întrevederi bilaterale cu premierul moldovean Vlad Filat şi cu ministrul de externe şi integrare europeană, Iurie Leancă.

"O atenţie deosebită a fost acordată chestiunilor legate de frontiera de stat moldo-ucraineană, în particular, demararea lucrărilor de demarcare a frontierei în sectorul central al acesteia (cel transnistrean). În acest context, s-a ajuns la un acord de instalare până la sfârşitul anului 2009 a primului semn de frontieră în sectorul central al frontierei de stat moldo-ucrainene", se arată în comunicat.

Ucraina nu are demarcate unele sectoare de frontieră cu R. Moldova, Belarus şi Rusia. De asemenea, Kievul desfăşoară negocieri cu Moscova referitoare la delimitarea frontierei maritime din strâmtoarea Kerci.

Tiraspolul insistă pe participarea cu drepturi egale la demarcarea sectorului transnistrean al frontierei. Ministerul de Externe al Transnistriei a afirmat într-un comentariu, în 10 decembrie, că problemele legate de demarcarea frontierei se pot soluţiona doar cu condiţia asigurării participării cu drepturi egale a reprezentanţilor transnistreni la toate nivelurile şi etapele.

De asemenea, MAE transnistrean insistă că "problema demarcării frontierei ucraineano-transnistrene nu se află în competenţa Republicii Moldova". Nivelul şi formatul participării reprezentanţilor Transnistriei în soluţionarea chestiunilor legate de demarcarea sectorului de frontieră ucraineano-transnistrean nu a fost discutat niciodată cu partea moldovenească, se mai arăta în comentariu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite