Ucraina va construi o autostradă spre Bucureşti ce va ocoli segmentul Palanca şi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ucrainean a aprobat proiectul de construcţie al şoselei Odessa - Monahi şi a unui pod peste Limanul Nistrului în valoare totală de 1,03 miliarde de dolari

Conform proiectului prezentat de vicepremierul ucrainean Boris Kolesnikov, ministru al Infrastructurii, autostrada Odessa - Ovidiopol - Belgorod-Dnestrovsk - Monahi va avea o lungime de 81 de kilometri şi presupune construcţia a unui pod peste limanul Nistrului cu o lungime de 5,7 kilometri.
Construcţia declarată de importanţă naţională va fi realizată în cinci ani şi va permite o legătură mai sigură între Odessa şi localităţile din sudul Basarabiei, aflate în componenţa Ucrainei, dar şi spre Bucureşti. Aceasta fiindcă segmentul de 81 kilometri va face parte din şoseaua internaţională Odessa-Reni-Bucureşti.

De asemenea, autostrada va asigura ocolirea teritoriului Republicii Moldova şi va reduce semnificativ importanţa strategică a segmentului de drum Odessa - Reni, cu o lungime de 7,7 km, în regiunea localităţii Palanca din Moldova. Ultimul a fost transmis în exploatarea şi sub jurisdicţia Ucrainei conform Protocolului adiţional la Acordul de frontieră dintre Ucraina şi Moldova, semnat la 18 august 1999.

Despre construcţia acestei autostrăzi în Ucraina se vorbeşte de mult timp şi ca despre un proiect al secolului. Podul de 5,7 kilometri a fost deja supranumit „minunea de la Akkerman", făcând trimitere la denumirea turcească a Cetăţii Albe.
În afară de autostradă, Ucraina planifică să mai construiască o cale ferată ce ar ocoli teritoriul Republicii Moldova şi să atragă investiţii de câteva miliarde de dolari în dezvoltarea regiunii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite