Din aprilie energia electrică va fi mai scumpă cu 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 75% din energia electrică este procurată din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan
Aproximativ 75% din energia electrică este procurată din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan

Preţul energiei electrice ar putea creşte de la 1 aprilie. Şi asta pentru că expiră contractele de achiziţie încheiate anul trecut, iar principalii furnizori, Centrala de la Cuciurgan şi compania ucraineană Power Trade, cer un preţ de circa 7,3 cenţi americani pentru un kilowatt, cu circa 20% mai mare ca în prezent.

Autorităţile de la Chişinău şi companiile de distribuţie evită să spună care ar putea fi viitorul preţ al curentului, dar au confirmat existenţa unor astfel de pretenţii din partea furnizorilor.

Oficialii de la Ministerul Economiei consideră exagerată cererea companiilor de la care ţara noastră cumpără electricitate. „Noi încercăm să obţinem cel mai mic preţ posibil şi, în acest scop, vom utiliza toate avantajele de care dispunem", a declarat Vadim Ceban, şeful Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică.

Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova

Bunăoară, pentru Centrala electrică de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES, Republica Moldova este principala piaţă de desfacere şi o eventuală stopare a achiziţiilor ar putea provoca pierderi financiare importante.

„Încercăm să obținem cel mai mic preț posibil și în acest scop vom utiliza toate avantajele de care dispunem" - Vadim Ceban, șef de direcție la Ministerul Economiei

Silvia Radu, preşedintele Gas Natural Fenosa, cea mai mare companie de distribuţie a energiei, a precizat că până acum doar furnizorul din Ucraina a făcut o ofertă de livrare, care însă a fost respinsă. „Condiţiile tehnice propuse de partenerul ucrainean nu ne conveneau. Or, ei erau gata să ne asigure doar 50% din necesarul de energie", a precizat managerul. Potrivit dnei Radu, compania încă aşteaptă oferta de preţ din partea Centralei de la Cuciurgan, după ce a trimis acolo câteva scrisori.

Preţul la curentul electric pentru Republica Moldova este dictat de ruşi şi ucraineni

Adrian Pritula, directorul SA Energocom, operatorul naţional la exportul şi importul de electricitate, spune că întreprinderea poartă negocieri cu furnizorul din Ucraina, iar preţul final va fi cunoscut cel mai probabil săptămâna viitoare. „Dacă nu ne vor conveni condiţiile, am putea căuta alţi furnizori, inclusiv Centrala de la Cuciurgan", a declarat managerul.

TARIFUL VA TREBUI MAJORAT

Victor Parlicov, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), spune că nu cunoaşte nimic despre eventualul preţ pe care l-ar cere administraţia Centralei de la Cuciurgan şi compania Power Trade din Ucraina.

Tot mai mulți consumatori nemulțumiți

Totodată, şeful ANRE afirmă că în cazul unei creşteri de 10% va fi nevoie de majorat cu cel puţin 5% şi tariful pentru consumatorii din Moldova. „Întreprinderile activează la limita costurilor, iar stabilitatea tarifelor a fost asigurată până acum de un curs mai mic de schimb leu-dolar", a afirmat Victor Parlicov.

„Pare a fi o înţelegere de cartel"

Pretenţiile furnizorilor de curent electric seamănă a fi o înţelegere de cartel, crede Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie (ACE). „Ei pot cere şi preţuri mai mari şi vor găsi întotdeauna argumente în favoarea lor, iar noi nu avem cum să le verificăm. Aşa se întâmplă când nu există o alternativă de asigurare a ţării cu electricitate", afirmă specialistul.

În opinia lui Mogoreanu, ar exista şi posibilitatea de a plăti mai puţin. „Rusia ne poate da energie electrică la un preţ mai mic. O eventuală înţelegere în acest sens ar presupune însă cedări de ordin politic din partea noastră", susţine preşedintele ACE.

O asemenea schemă însă va necesita acordul şi participarea Ucrainei.

În prezent Moldova cumpără de la furnizorii externi, Centrala de la Cuciurgan şi compania Power Trade din Ucraina, mai mult de 75% din necesarul de curent electric, la preţul de 6,1 cenţi pentru un kilowatt.

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova a obţinut în anul 2010 un profit de 21 milioane de euro

Potrivit specialiştilor, costul este mai mare decât în regiune. De exemplu, în Ucraina, preţul pe piaţa angros este de 4,5 cenţi americani, iar în România ajunge la 3,8 eurocenţi (circa 5 cenţi SUA).

Din România nu putem importa cantităţi mari din cauza lipsei unor linii de interconexiune, dar şi a diferenţelor de sistem. Ucraina însă aplică mai multe adaosuri comerciale la export pentru a subvenţiona consumatorii casnici.

Energia autohotonă, mai scumpă decât cea de import

Anul trecut preţul mediu al curentului electric furnizat de producătorii autohtoni a fost de circa 1,25 lei pentru un kilowat. În acelaşi timp, electricitatea cumpărată de la Cuciurgan şi din Ucraina ne-a costat circa 70 de bani kilowatul. Costurile de generare diferă şi la producătorii autohtoni. Astfel, la CET-1 este de 1,66 lei, cu 12% mai mult decât plătesc în prezent consumatorii casnici, iar la CET-2 - de 1,59 lei pentru un kilowat sau cu 7% mai mult.

A investit 17 milioane de euro dar a scos 24 de milioane de euro

Altfel spus dacă electricitatea cumpărată de la furnizorii externi n-ar fi mai ieftină, tariful final ar putea fi cu 30% mai mare şi ar trece de doi lei pentru un kWh. Reamintim că de la 1 aprilie 2011, preţul curentului electric a crescut cu 11% - de la 5,5 cenţi SUA la 6,1 cenţi pentru un kWh de energie achiziţionată de la Centrala Electrică Moldovenească (de la Cuciurgan) şi din Ucraina.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite