Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia companiei Energocom, care este importatorul oficial de energie electrică din ţara vecină susţine că suspendarea livrărilor nu a afectat aprovizionarea consumatorilor.

De trei zile Ucraina a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova. De vină este o avarie la o centrală nucleară, fapt ce a dus la sistarea funcţionării unui reactor nuclear.
Adrian Pritula, director general al companiei Energocom, a precizat că stoparea livrărilor din Ucraina nu a afectat consumatorii din Republica Moldova. „În prezent necesarul de curent electric este asigurat de Centrala de la Cuciurgan, cu care avem un contract de rezervă", a precizat managerul.
Totodată Pritula a menţionat că în scurt timp vor fi reluate importurile de curent electric din Ucraina.
De notat că accidentul care s-a produs la 27 ianuarie 2012 la unul din cele şase reactoare ale centralei nucleare din Zaporijie, când s-a prăbuşit un stâlp după ce acesta a fost tăiat de hoţii de fier.

Din cauza gerului a crescut consumul de curenmt electric şi în Ucraina, care a fost nevoită să suspende livrările de electricitate către Moldova şi Belarus. Mai mult, a începutr să importe curent electric din Rusia.
De vină este şi un ordin al Guvernului care interzice CET-urilor din Ucraina să producă mai mult curent electric pe baza gazelor şi păcurii, resurse energetice foarte scumpe. În schimb le-a cerut să treacă la producerea energiei electrice pe baza cărbunelui.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite