Vladimir Voronin dezminte: „Bunicul meu n-a fost anticomunist român. A fost un gospodar“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Liderul Partidului Comuniștilor, fostul președinte moldovean Vladimir Voronin susține că bunicul său, Isidor Sârbu, nu s-a refugiat de frica bolșevicilor în România, ci a fost trimis peste Prut să transporte armament și nu s-a mai putut întoarce.

„Nu a fost anticomunist, a fost un gospodar. Să nu punem etichete!", a spus Voronin, într-o emisiune la Pro TV Chișinău. El a povestit că bunicii săi, Isidor și Tatiana Sârbu, au avut 16 copii și au muncit din greu pentru a-și ține familia: „Pe vremea aceea, la sfârșitul secolului XIX - începutul secolului XX (mama mea s-a născut deja în 1919), cum puteai să hrănești atâtea guri? De aceea ei munceau. Bunica mea a lucrat de la 12 ani până la 16 ani, până la căsătorie, într-o familie evreiască."

„Bunicul meu n-a fost deportat. În 1944, când de aici au luat-o la fugă și nemții și românii, a fost mobilizat pentru că era gospodar, avea căruță bună și cai buni. L-au încărcat cu lăzi cu armament și l-au mânat peste Prut. Iată care este adevărul", a mai spus liderul PCRM.

Familia a fost despărțită pentru totdeauna. „El a plecat cu una din surorile mamei, tanti Domnica. Bunica a rămas acasă cu ceilalți copii. Prima dată lor le-au spus că trebuie să ducă lăzile la Chișinău și de acolo se vor întoarce la Chișinău. Și le-au tot spus acasă, acasă și nu s-au mai văzut până s-au stins din viață amândoi. Imediat în 1945 a fost emis decretul lui Stalin că acei care s-au dus sunt declarați trădători și e clar că el a rămas în România. Eu nu l-au văzut, cu părere de rău. Pe tanti Domnica am văzut-o. Sunt 8 ani de când a decedat", și-a amintit Voronin.

FOTO Voronin și Băsescu au pus la cale Unirea la un pahar cu vin?

Voronin: Basarabia nu a aparţinut niciodată României

Vladimir Voronin: „Consilierii Guvernului Filat fac parte din serviciile secrete românești"

Acum doi ani, dosarul lui Isidor Sârbu din satul Corjova (Transnistria) de la Ministerul de Interne a fost desecretizat prin decretul președintelui interimar de atunci Mihai Ghimpu. Astfel, s-a confirmat faptul că bunicul celui mai înverșunat comunist și antiromân a fost unul dintre cei peste 70.000 de basarabeni deportați în Siberia. Bolșevicii i-au confiscat averea, l-au întemnițat la Tiraspol și apoi i-au exilat familia. S-a refugiat apoi cu una din fiicele sale în România, unde tot de comuniști a avut parte până în 1979, când s-a stins din viață.

Comunistul Voronin atacă din nou: „În Moldova au început să pătrundă din România ideile de reabilitare a fascismului"

Vladimir Voronin vrea ca Republica Moldova să fie neutră pe veci şi „să nu mai încheie acorduri militare secrete cu România"

„Voronin este un comunist provincial, înspăimântat de România"

Un documentar realizat de Realitatea TV relevă și faptul că Vladimir Voronin a avut nu doar bunici români. Și părinții săi, înmormântați la cimitirul din Corjova, poartă nume românești - Bujeniță, iar numele Voronin pare a fi un pseudonim.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite