Vladimir Voronin vrea ca Republica Moldova să fie neutră pe veci şi „să nu mai încheie acorduri militare secrete cu România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul comuniştilor a făcut public un proiect de lege depus astăzi la Parlament, care prevede statul de neutralitate. Voronin i-a criticat pe guvernanţi care nu vor să discute despre acest subiect.

Integrarea europeană s-a transformat de facto în integrararea euroatlantică, iar asta este cel mai periculos lucru pentru Moldova, a sugerat fostrul preşedinte al republicii. „Ministrul Apărării încheie acorduri netransparente şi chiar secrete cu România, stat membru al NATO, prin care este încălcat flagrant a legea supremă", a declarat Vladimir Voronin.

„Actualii guvernanţi nu exclud soluţionarea problemei transnistre pe cale militară", a mai spus fostul preşedinte. Voronin a afirmat că iniţiativa are 18 articole şi determina bazele politice, militare, umanitare şi economice a statutului de neutralitate. „Articolul 4 interzice amplasarea de trupe străine pe teritoriul ţării noastre. De asemenea, în proiect se mai spune că militarii noştrii nu vor participa sub nicio formă la programe pe teritoriul altor ţări", a adăugat Voronin. Un alt articol se referă la demitalizare totală sau parţială a Republicii Moldova şi recunoaşterea internaţională a acestui statut.

În ceea ce priveşte staţionarea de trupe ruseşti în stânga Nistrului, comuniştii spun că acestea vor fi scoase şi că ele trebuie separate de trupele NATO. „Aşa cum au promis demnitarii ruşi, trupele ruseşti vor fi scoase din Moldova. Sunt lucruri diferite care trebuie privite separat", a spus deputatul Vasili Şova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite