Vlad Filat nu se mai războieşte cu „păpuşarul“:„Am ales să asigur echilibrul în AIE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Republicii Moldova Vlad Filat. FOTO: Tudor Iovu
Premierul Republicii Moldova Vlad Filat. FOTO: Tudor Iovu

Prim-ministrul Vlad Filat şi-a temperat criticile şi acuzaţiile la adresa prim-vicepreşedintelui Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc, de dragul liniştii în alianţa de guvernare. „Am ales să asigur echilibrul necesar în AIE pentru ca să mergem cu toţii înainte. Nu politicienii trebuie să investigheze şi să dea verdicte. Sunt procurori şi judecători", a declarat premierul într-un interviu pentru „Adevărul".

„Cei care au furat trebuie să facă puşcărie"

Mulţi membri AIE au declarat, cu diferite ocazii, că ar cunoaşte cazuri de corupţie, dar nu spun mai multe, de dragul integrării europene a ţării.

Este o abordare absolut greşită, din contra, cei care cunosc astfel de cazuri sunt obligaţi prin lege, dar şi moral, să informeze Procuratura şi Centrul Anticorupţie.

Chiar joia trecută a fost un schimb dur de replici, între deputatul PLDM Ion Butmalai şi preşedintele Legislativului, democratul Marian Lupu.
Nu mi se pare ok când se discută prin aluzii. Dacă cineva are ceva de spus, s-o spună direct. Regret acea ieşire a dlui Butmalai. Haiducismul dânsului, de multe ori, nu reprezintă poziţia fracţiunii sau a partidului în general şi are doar emoţie la bază, nu conţinut şi finalitate.

Dar şi dumneavoastră aţi făcut mai multe aluzii până a-i pronunţa numele „păpuşarului". S-au mai liniştit şi în acest sens apele. V-aţi convins că nu e atât de plin de păcate Vlad Plahotniuc?
Nu sunt eu cel care numără păcatele unuia sau altuia şi care trebuie să dea calificative din punct de vedere juridic. Dar încă o dată repet: sunt situaţii în care trebuie să alegi. Eu am ales să asigur echilibrul necesar în alianţă pentru ca să mergem cu toţii înainte. Totodată, am spus-o şi o spun: instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria. Nu politicienii trebuie să investigheze şi să dea verdicte. Sunt procurori şi judecători. Este adevărat că avem probleme în acest domeniu, dar sper că într-o bună zi vom avea şi procuratură funcţională, şi MAI eficient, şi Centru Anticorupţie performant, şi, desigur, o justiţie care să facă dreptate.

Premierul Vlad Filat: „E timpul să dăm o apreciere politică, la nivel de stat, crimelor comunismului şi să scăpăm de tancuri şi lenini"

Premierul Vlad Filat: „Sper că situaţia din România se va calma şi, indiferent cine va fi la guvernare, relaţia cu Republica Moldova va rămâne o prioritate"

Avem o „epidemie" de atacuri raider şi decizii judecătoreşti dubioase. De ce se simt judecătorii cu mâinile dezlegate?
Pe vremea guvernării comuniste era o înţelegere tacită: judecătorii exercitau comenzile politice sau cele legate de interese economice, în rest li se permitea să facă ce doresc ei în instanţele de judecată. Era un fel de „parteneriat" diabolic. Din 29 iulie 2009, dacă e să ne uităm după cazuri şi decizii, pare că au fost scăpate hăţurile din mâini şi totul e permis. A trecut o decizie dubioasă nesancţionată, a doua, a treia şi s-a creat impresia că în Moldova s-a terminat responsabilitatea în actul judiciar. Dar toate aceste fărădelegi urmează să aibă o finalitate.

Sunteţi sigur că cei vinovaţi vor fi pedepsiţi?
Cred că cei care au furat, au arestat, au expropriat ilegal cetăţenii trebuie să stea la puşcărie. Nu contează unde se află - la guvernare, în opoziţie, în organele de drept. N-am crezut că reforma justiţiei va fi atât de dificilă. Dar mă bucur că preşedintele Timofti înţelege exact care este miza acestei reforme şi spune lucrurilor pe nume. Cred că împreună cu alţi colegi vom implementa reforma.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite