Premierul Vlad Filat: „E timpul să dăm o apreciere politică, la nivel de stat, crimelor comunismului şi să scăpăm de tancuri şi lenini“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat într-un interviu pentru „Adevărul“ că în curând va fi dată o apreciere din punct de vedere politic, la nivel de stat, crimelor comise de regimul totalitar comunist. Şeful Guvernului mai spune că viitorul Republicii Moldova, ca stat independent şi reîntregit, este în Uniunea Europeană, unde se va regăsi alături de România. Iar discuţiile despre o eventuală aderare la uniunea euroasiatică

Dle Vlad Filat, pe 29 iulie se împlinesc trei ani de când avem o guvernare liberal-democrată. Cum a fost această perioadă?
În 2009, cetăţenii au spus un „Nu" răspicat Partidului Comuniştilor, oferind puterea unei guvernări cu un obiectiv clar de integrare europeană. După încărcătura evenimentelor şi a provocărilor, pentru mine a fost o perioadă grea şi lungă. Moldova, în sfârşit, şi-a croit calea spre Europa. Nu sunt vorbe mari spuse de mine, dovadă sunt evaluările partenerilor noştri europeni. Avem un proces dinamic de negociere a Acordului de Asociere cu UE şi a celui de liber schimb aprofundat şi atotcuprinzător, am trecut la faza a doua de implementare a planului de liberalizare a regimului de vize. Realizarea acestor trei mari obiective va aduce Republica Moldova pe o cale ireversibilă. Şi sunt convins că sunt realizabile toate până la sfârşitul anului viitor. Doar că trebuie să se implice toţi. Putem polemiza la orice subiect, dar când e vorba de integrare europeană trebuie să avem nu doar aceeaşi gândire, dar şi acţiune.

Premierul Vlad Filat: „Sper că situaţia din România se va calma şi, indiferent cine va fi la guvernare, relaţia cu Republica Moldova va rămâne o prioritate"

UPDATE Parlamentul Republicii Moldova va încerca să condamne mâine crimele regimului comunist totalitar. Filat: "Iniţiativa are asentimentul tuturor componentelor Alianţei"

Totuşi, mulţi critică guvernarea pentru prea puţine realizări. Încă nu avem regim fără vize, nici veritabile zboruri low cost...
Nici nu puteam avea înainte de a îndeplini anumite condiţii. Şi eu aş fi dorit ca multe lucruri să fie realizate nu pe parcursul acestor trei ani, dar imediat după proclamarea independenţei. Dar sunt procese care, dincolo de dorinţe, necesită şi timp, şi eforturi. De peste 20 de ani oamenii aşteaptă să fie rezolvate anumite probleme. E vorba nu doar de integrarea europeană, ci şi de locuri de muncă, de funcţionalitatea instituţiilor, mai cu seamă a celor de drept. Pe anumite domenii avem întârziere. Mă refer la reforma justiţiei, în primul rând. În economie nu am dus la bun sfârşit toate reformele.

Ce frânează procesele?
Sunt şi motive obiective, dar în mare parte subiective. Să nu uităm că am avut o perioadă mare de timp în care instabilitatea politică era „cartea de vizită" a Moldovei. Fie că mergeam în afară, fie că venea cineva la noi, prima problemă abordată era: când alegem preşedintele. Permanent plana pericolul alegerilor anticipate, ceea înseamnă lipsă de previzibilitate şi dezechilibru în activitatea instituţilor. Am avut referendum, parlamentare anticipate, alegeri locale. Şi multe discuţii şi conflicte inutile, care au făcut să pierdem din viteză.

De câteva luni avem şef de stat. Ce s-a schimbat însă? Corupţia există, economia nu bubuie...
În trei luni nu se produc minuni, însă alegerea preşedintelui Nicolae Timofti a oferit stabilitatea şi previzibilitatea necesară în acţiuni, cel puţin până în 2015. Asta înseamnă şi încredere din partea partenerilor externi. Fiindcă nimeni nu investeşte în perioada electorală.

Dar şi acum sunt voci care vorbesc despre scenarii politice autumnale. În ce măsură e posibilă o reconfigurare a guvernării?
De obicei, începătorii politici caută să atragă atenţia asupra propriei persoane sau asupra propriului proiect politic. Eu prefer să discut lucruri serioase. Nu cred că există un politician serios, cu gândul sincer la ţară, care să-şi poată imagina alegeri anticipate. Sau decizii sinucigaşe de genul schimbări de coaliţii şi aşa mai departe. Cel puţin eu vreau să am în continuare încredere în partenerii mei de alianţă.

Să revenim la regimul fără vize cu UE. Putem fi siguri că măcar la sfârşitul lui 2013 vom călători liber în Europa?
S-au făcut foarte multe speculaţii, regretabile de altfel, pe acest subiect. Cât scepticism a fost numai în ultima perioadă - că nu vom reuşi, că, dacă votăm legea antidiscriminării, ni se va pune altă condiţie şi tot aşa. Chiar în sânul puterii erau voci puternice şi îndoieli. Eu însă am fost, din punctul meu de vedere, scuzată fie-mi autoaprecierea, consecvent, deoarece am avut încredere că partenerii noştri europeni, aşa cum au demonstrat până acum că sunt sinceri în relaţia cu noi, nu cer mai mult decât este firesc să oferim pentru a beneficia de valorile de care se bucură cetăţenii europeni. Am susţinut cu brio examenul ultimului Consiliu de Cooperare Moldova-UE. Trecerea de la faza I la faza II în procesul de liberalizare a regimului de vize nu este un element tehnic, e o procedură foarte complicată prin care se exercită voinţa tuturor celor 27 de ţări europene. Totul depinde de noi. Este real ca la sfârşitul lunii noiembrie 2013, când va avea loc summitul Parteneriatului Estic, la Vilnius, să avem o evaluare pozitivă. Dar încă o dată repet - cu condiţia că nu vom avea reţineri pe plan intern, aşa cum s-a întâmplat la faza I, când am pierdut opt luni din cauza că Parlamentul nu era pregătit să voteze legea asigurării egalităţii.

Pe Iurie Leancă îl păstraţi în funcţia de ministru de Externe, chiar dacă s-a grăbit să spună că-şi dă demisia în cazul în care nu obţinem ridicarea vizelor în 2012?
N-a fost o declaraţie pripită. Către acest termen mă îndreptam şi eu. Dacă nu ratam cele opt luni, acum am fi finalizat faza II. Îi sunt foarte recunoscător domnului Leancă pentru că a preluat această funcţie importantă şi a adus atâta performanţă în politica noastră externă, încât Moldova să fie recunoscută în calitate de prieten şi partener atât în Vest, cât şi în Est.

Vlad Filat nu se mai războieşte cu „păpuşarul":„Am ales să asigur echilibrul în AIE"

Nu vă deranjează, ca prim-ministru, că Republica Moldova trebuie să se mulţumească doar cu statutul de ţară membră a Parteneriatului Estic şi nu este văzută în cancelariile europene ca stat candidat la aderare, cel puţin nu într-o perspectivă apropiată?
Nu parteneriatul ne dă sau ne ia şansa de apropiere de UE. Parteneriatul Estic are la bază diferenţierea în aprecieri şi principiul: mai multă asistenţă pentru mai multe reforme. Asta înseamnă că fiecare ţară obţine beneficii în funcţie de performanţă. La ora actuală, Moldova e campioană. Dar Parteneriatul Estic nu ne ţine legaţi şi nu ne impune limite. De noi depinde dacă vrem să realizăm mai mult.

Mulţi spun că nici nu ne-ar trebui aderare, dacă am avea regim fără vize şi comerţ liber cu UE...
Asta pot spune numai cei care gândesc cu stomacul sau cu interesul material. Aderarea la UE nu înseamnă doar infrastructură şi liberă circulaţie, ci şi sistem de securitate, şi principiul de solidaritate care există în UE. Înseamnă viitor sigur, nu doar prezent.
După retragerea licenţei postului NIT au venit critici din partea demnitarilor UE. Să ne aşteptăm la penalizări?
Nu Guvernul dă şi retrage licenţe, dar Guvernul e responsabil ulterior de consecinţe, trebuie să dea explicaţiile de rigoare şi, în caz de penalizare, să plătească. În Occident, în general, subiectele legate de presă, de drepturile cetăţeneşti, sunt foarte sensibile. Foarte mulţi au reacţionat fără a cunoaşte problema în esenţă. Am discutat şi cu Štefan Füle, comisarul pentru Extindere, şi cu Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, cu mulţi alţi funcţionari. Le-am zis că noi, ca şi orice stat, avem legi şi acestea trebuie respectate de toţi, inclusiv de presă. Nu cred că e cazul să facem pronosticuri referitoare la anumite sancţiuni faţă de Moldova. Vom continua să asigurăm legalitatea, iar justiţia să-şi facă datoria. Faptul că acest subiect este folosit atât de insistent de PCRM, care şi-a pierdut un instrument de propagandă, pentru mine este o stranietate. Ştiam că în Moldova nu sunt instituţii media proprietate de partid.

Apropo de propaganda comunistă. Când vom scăpa de tancurile sovietice de pe postamente, care nu-şi au loc într-o ţară care se visează în UE?
Nu e vorba doar de tancuri. Îmi spunea cineva la care ţin foarte mult, atunci când vorbeam de Moldova fără Voronin şi Moldova fără comunişti, că, în primul rând, trebuie să luptăm cu comuniştii din noi. Avem de muncit mult pentru a face ca fiecare cetăţean din Republica Moldova să cunoască adevărul. Din păcate, foarte mulţi oameni sunt încă influenţaţi de acele stereotipuri formate în perioada regimului totalitar comunist. M-aţi întrebat de tancuri, dar ce facem cu leninii de peste tot. Astăzi (6 iulie, n.r.) suntem într-o zi tristă. 63 de ani au trecut de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste. Sigur, când te întorci înapoi şi îţi imaginezi doar ce s-a întâmplat, te zguduie. Acest lucru trebuie să ne facă să ne uităm în viitor, ştiind bine trecutul. Cred că a venit timpul să dăm aprecieri, în primul rând, sub aspect politic, urmate de consecinţe în ceea ce priveşte tancurile şi multe alte simboluri care au însemnat durere şi tragedie pentru ţara noastră. Mă refer la aprecierea crimelor comise de regimul totalitar comunist. Şi cred că în perioada următoare vom face asta. Orice proces trebuie să aibă un început. Orice abordare haotică - ba punem un monument, ba demolăm altul este contraproductivă. Acţiunile trebuie să vizeze întreaga ţară, dar totul trebuie să aibă un început. Să dăm o apreciere justă a ceea ce s-a întâmplat, apoi să stabilim acţiunile ce vizează simboluri, manuale, educaţie etc.

L-aţi lăudat pe Iurie Leancă. Dar sunt şi miniştri despre care, în repetate rânduri, direct sau indirect, aţi spus că ar merita să părăsească funcţiile. În ultimul timp nu insistaţi însă în această privinţă. Prin ce se explică schimbarea?
Nu e uşor să lucrezi într-o guvernare de coaliţie. Nu mi-am schimbat părerile şi continuu să cred că este loc de mai bine în activitatea mai multor instituţii, doar că a trebuit să prioritizez: să insist pe aceste remanieri sau să ofer posibilitatea ca într-o perioadă calmă să promovăm reforme. Rezultatele vorbesc de la sine. Chiar dacă nu avem performanţa dorită pe anumite domenii, per ansamblu am făcut un pas enorm în procesul de integrare europeană. În prezent avem o comunicare, e adevărat încă nu de substanţă, cu partenerii de alianţă şi cred că ne vom apropia şi de momentul în care să facem o repoziţionare pentru a doua parte a mandatului. Să nu uităm că urmează să vină perioada alegerilor şi toate partidele din alianţă vor vrea să arate rezultate.

Nu vor fi remanieri nici în tabăra PLDM?
Nu voi aştepta deciziile colegilor din alianţă, vom începe în curând să facem modificări. Şi nu e vorba doar de miniştri, sunt foarte mulţi alţi conducători de instituţii care au, la fel, enorme responsabilităţi şi administrează procese mai importante decât un membru al Guvernului. Nu e vorba de rea-voinţă, sunt oameni care pur şi simplu nu au pregătirea şi calităţile necesare pentru a administra un domeniu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite