Monumentul lui Lenin, doborât la Donduşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arena.md
Sursa arena.md

Monumentul liderului bolșevic Vladimir Lenin de la Donduşeni a fost demolat în noaptea de sâmbătă spre duminică, informează arena.md. Potrivit martorilor, operațiunea a avut loc la 3 noaptea, în prezența polițiștilor, dar și a unui grup de tineri comuniști care veneau de la discotecă.

Localnicii povestesc că monument ar fi fost doborât de un tractor, iar o decizie în acest sens ar fi fost adoptată vineri, 13 iulie, de Consiliul Donduşeni, mai scrie arena.md.

„Astăzi, în jur de trei noapte, am fost martoră la o acțiune josnică a puterii - o nouă tentativă de demorare a monumentului lui Lenin. Toate astea s-au petrecut în prezența poliției și a tinerilor care se întorcea de la discotecă", povestește pe Facebook Natalia Vacarova, simpatizantă a Partidului Comuniștilor. „Grație acțiunilor locuitorilor, monumentul nu a fost dus din piață. Oamenii cu mâinile lor apărau monumentul, iar macaraua și autospeciala au fost nevoite să dea înapoi", mai afirmă tânăra din Dondușeni.

Monumentul lui Lenin din Dondușeni a fost vandalizat în martie. Atunci statuia a rămas fără cap.

Lenin, decapitat la Dondușeni

Joi, cu 53 de voturi, Parlamentul Republicii Moldova a condamnat ororile regimului totalitar comunist din perioada 1924-1990 și a interzis utilizarea în scopuri politice a simbolurilor şi ideologiei comuniste. Hotărârea Legislativului de la Chişinău nu precizează însă dacă urmează a fi scoase monumentele din perioada URSS.

După 20 de ani de la destrămarea URSS, crimele regimului comunist au fost condamnate în Republica Moldova

Într-un interviu pentru „Adevărul“, premierul Vlad Filat a declarat că „e timpul să dăm o apreciere politică, la nivel de stat, crimelor comunismului şi să scăpăm de tancuri şi lenini".

Aproape 40 de monumente ale lui V.I. Lenin şi câteve sute de monumente ale „ostaşilor eliberatori" împânzesc şi după două decenii de Independenţă Republica Moldova.

În timp ce UE, Consiliul Europei şi OSCE cereau decomunizarea societăţii pentru preîntâmpinarea revenirii la orice formă de ideologie comunistă, în Moldova se reîntorceau „ilicii" pe socluri. Cel puţin 13 monumente ale Lenin au fost reinstalate în perioada guvernării comuniste. Totodată, circa zece tancuri continuă „să ne păzească“ ţara, aducându-ne aminte cine este stăpân în acest spaţiu.

Pornită spre UE, pe tanc şi cu Ilici la braţ

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite