DEPENDENȚĂ Economia Republicii Moldova rămâne la mâna Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ajunul Sărbătorilor de Paște, mulți moldoveni aflați la muncă în Rusia se întorc acasă
În ajunul Sărbătorilor de Paște, mulți moldoveni aflați la muncă în Rusia se întorc acasă

O majorare cu un punct procentual a PIB-ului Rusiei generează o creştere de patru ori mai puternică a remitenţelor în Republica Moldova decât o evoluţie similară din statele Uniunii Europene.

Datele economice pentru primele luni ale acestui an nu sunt deloc îmbucurătoare. Mai mult, arată o situaţie chiar îngrijorătoare. Astfel, din noiembrie 2011 şi până în februarie 2012 producţia industrială este în scădere.

O recesiune şi mai pronunţată se observă în sectorul transporturilor. Volumul mărfurilor transportate a scăzut cu 6,9% în decembrie 2011, cu 11,8% în ianuarie, iar în februarie - tocmai cu 39,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Stăpânii băncilor din Republica Moldova

Un alt factor de risc îl reprezintă situaţia din agricultură, sector care în ultimii doi ani a fost unul din motorul creşterii economice. Seceta de la finele anului trecut şi gerurile năprasnice din februarie 2012 au compromis aproape 50% din semănăturile cu cereale de toamnă şi a afectat plantaţiile viticole şi pomicole.

Toate acestea sunt semne evidente că economia moldovenească intră în recesiune. În acelaşi timp, şi experţii, şi oficialităţile spun că până la o criză economică veritabilă mai avem mult şi că Moldova depinde foarte mult de evoluţiile economice din Federaţia Rusă şi UE.

Fostul proprietar al opt bănci din Rusia şi uneia din Republica Moldova, dat în urmărire generală

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă, afirmă că pentru a spune că suntem în criză e nevoie ca trei trimestre la rând să se înregistreze o scădere a PIB-ului.

„Totuşi aceste fenomene arată că ceva nu merge în economie. Evoluţiile respective sunt cauzate şi de scăderea cererii interne, fenomen ce arată o capacitate tot mai redusă de plată a populaţiei", a precizat economistul.

VENITURI MAI MICI LA BUGET

Adrian Lupuşor, economist la Expert-Grup, susţine că principalele îngrijorări privind continuarea tendinţei respective sunt alimentate de volatilitatea şi incertitudinea sporită din regiune, care afectează negativ cererea pentru mărfurile moldoveneşti şi volumul remitenţelor.

„Analizele noastre arată că evoluţiile respective vor continua în lunile următoare, cu repercusiuni asupra pieţei muncii, încasărilor bugetare şi activităţii antreprenoriale per ansamblu", afirmă expertul. Altfel spus, la buget se vor aduna mai puţini bani, iar autorităţile ar putea întâmpina dificultăţi la plata salariilor şi pensiilor.

INCREDIBIL Republica Moldova exportă în Rusia de zece ori mai multe medicamente decât importă

Pe de altă parte, rapoartele Băncii Naţionale arată că moldovenii ce lucrează peste hotare continuă să trimită bani în ţară. În primele două luni ale anului remitenţele au crescut cu 9,4%, până la 175,4 milioane de dolari, iar principala sursă de transferuri de bani rămâne Rusia.

DEPINDEM TOT MAI MULT DE RUŞI

Conform datelor Băncii Centrale din Rusia, moldovenii aflaţi la muncă în Federaţia Rusă au transferat în anul 2011 în Moldova 1,1 miliarde de dolari, în creştere cu 27% faţă de anul 2010.

Dependenţa de Rusia este vizibilă nu doar la remitenţe. De exemplu, 28,2% din exporturile moldoveneşti ajung pe piaţa rusă. „Am putea exporta chiar mai mult în Rusia, dar nu avem ce", constată Roman Chircă.

Exportăm mai multe cabluri decât vinuri

Un studiu realizat de Expert-Grup arată că în ultimii trei ani evoluţiile economice din Rusia au un impact tot mai mare asupra situaţiei din Moldova.

„Aceasta denotă că economia moldovenească este mult mai sensibilă la eventualele şocuri provenite din economia Rusiei, fapt explicat de structura ocupaţională a emigranţilor moldoveni în această ţară, precum şi de nivelul slab diversificat de produse exportate în Rusia", se constată în studiu.

Evoluţiile din Rusia au impact mai mare

Variaţiile economice din Rusia au un efect mai pronunţat asupra creşterii volumului transferurilor de bani, care, ulterior, influenţează şi situaţia din economia Republicii Moldova.

Astfel, o creştere cu un punct procentual a PIB-ului Federaţiei Ruse generează o creştere de patru ori mai puternică a remitenţelor în Republica Moldova decât o evoluţie similară din statele UE. Totodată, efectul maxim în cazul UE este atins în decurs de opt trimestre, în timp ce în cazul Rusiei impactul maxim vine la doar 4-5 luni, constată economiştii de la Expert-Grup.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite