Convocare de urgenţă: summit extraordinar la Bruxelles pentru euro şi criza datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a anunţat în această seară o întâlnire extraordinară a preşdinţilor sau premierilor ţărilor din zona euro care este programată joi, 21 iulie la Bruxelles.

Ideea unei reuniuni a liderilor ţărilor din zona euro era de săptămâna aceasta în curs de analizare, potrivit mai multor surse diplomatice citate de presa europeană.

Miniștrii de finanțe ai statelor din zona euro s-au întâlnit luni (11 iulie) și marți (12 iulie), împreună cu restul miniștrilor din UE, pentru a discuta un plan de salvare a economiei Greciei, aflată la un pas de faliment. Aceștia au încercat să alunge temerile creditorilor că situația din Grecia ar putea contamina și alte state din zona euro, mai ales Italia, Portugalia și Spania, într-un contextul în care și valoarea monedei euro a scăzut considerabil în ultimele săptămâni.

În acelaşi timp astăzi, Autoritatea Bancară Europeană a anunţat rezultatele testelor de stres pentru 90 din băncile din zona euro după analiza datelor financiare pe 2010 şi 2011.

Citeşte pe ADEVĂRUL EUROPA câte bănci europene au picat testele

Băncile italiene, inclusiv UniCredit SpA (UCG) şi Intesa Sanpaolo SpA (ISP), prezente și în România, au scăzut puternic în Milano, pe 24 iunie, de teama crizei datoriilor din zona euro și posibilitatea ca Italia să fie atrasă în abisul datoriilor suverane. "În Italia există o legătură contagioasă puternică între datoriile statului și riscurile bancare din cauza datoriei publice crescute şi a faptului că băncile deţin o cantitate importantă de obligatiuni suverane," a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene.

Într-o declarație lor scrisă de luni (11 iulie), miniștrii de finanțe din zona euro au menționat nevoia evitării unui faliment selectiv, atribuind, însă, această grijă strict Băncii Centrale Europene. "Banca Centrală Europeană își menține poziția pe tema falimentului selectiv și a evenimentelor de credite - acestea trebuie evitate," au spus aceștia.

Pentru a calma piețele financiare, miniștrii de finanțe au mai anunțat și posibilitatea suplimentării instrumentului european de stabilitate financiară - momentan, în valoare de 400 de miliarde de euro - și reducerea ratei dobânzii aferente datoriilor de stat.

Citeşte toate deciziile miniştrilor de finanţe din zona euro anunţate săptămîna aceasta

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite