Câte bănci din zona euro rezistă la șocuri finaciare/ Bruxelles-ul anunță rezultatele testelor de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bancă din cinci nu ar fi rezistat, anul trecut, unor condiții de șoc financiar, arată ultimele rezultate ale testelor de stres a 90 de bănci din zona euro, în timp ce aproximativ una din 10 ar avea mari probleme potrivit datelor de anul acesta, a anunțat vineri Autoritatea Bancară Europeană (ABE).

Rezultatele testelor de stres arată că 20 de bănci din cele 90 care au fost supuse testelor nu au reușit să atingă, pe 2010, capitalul minim (teoretic) stabilit de ABE de 5%, cumulând, astfel, în total, un deficit de 26,8 miliarde de euro.

La începutul acestui an, însă, între ianuarie și aprilie 2011, băncilor le-a fost permis să ia măsuri pentru a strânge capital, ceea ce a adăugat 50 de miliarde de euro la sumele existente anul trecut. Astfel, conform informațiilor din 2010, judecate împreună cu cele din 2011, doar opt bănci s-ar afla sub pragul de capital de 5%, situație care ar cauza un deficit total de 2,5 miliarde de euro. Dintre cele opt bănci care au picat testele cinci sunt din Spania, două din Grecia și una din Austria.

Băncile care au picat testele de stres sunt: Banco Pastor, Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), Caja3, Catalunya Caixa și Unnim  - din Spania; Eurobank EFG și Banca Agricolă a Greciei – din Grecia (ATE); și Volksbanken din Austria, conform publicației European Voice

Băncile care au picat testele de stres sunt: Banco Pastor, Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), Caja3, CatalunyaCaixa și Unnim  - din Spania; Eurobank EFG și Banca Agricolă a Greciei – din Grecia (ATE); și Volksbanken din Austria, conform publicației European Voice. 16 bănci dintre cele care au trecut testele au avut rezultate slabe, putând să-și mențină capitalul, în situații de șoc financiar, între de 5% și 6%.Scopul testelor de stres a fost să evalueze capacitatea de rezistență a băncilor în condiții teoretice, dar plauzibile, de presiune foarte mare asupra solvabilității lor. Autoritatea Bancară Europeană a verificat dacă cele 90 de bănci pot menţine o rată de capital de bază de cel puţin 5 la sută, pentru a putea trece peste diferite şocuri ale pieţei financiare.

Testele, care, în anii trecuți, erau "mult prea permisive", conform comisarului european pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier au măsurat, anul acesta, printre altele, și rezistența băncilor la fenomene neprevăzute, precum prăbuşirea pieţei imobiliare și creșterea ratei șomajului. "Am învățat până acum că este mai ieftin să prevenim decât să tratăm," a spus comisarul Olli Rehn.

"Vrem să tratăm, cu determinare, toate posibilele vulnerabilități ale sectorului bancar din UE," a mai spus Rehn marți (12 iulie), după ultimul consiliu ECOFIN.

Băncile care au picat testele de stres trebuie să prezinte autorităților naționale, în următoarele trei luni (până pe 15 octombrie 2011), un plan de remediere pentru o posibilă scădere a capitalului sub limita de 5%. Aceste măsuri trebuie discutate cu autoritățile și implementate până la sfârșitul acestui an.

Rezultatele testelor de stres au fost publicate în contextul crizei financiare din Grecia și a unui posibil risc de contagiune economică. După ultimul consiliu ECOFIN al miniștrilor de finanțe din zona euro, mai mulți diplomați europeni anunțau nevoia convocării unui summit extraordinar dedicat situației economice din Grecia, unde datoria suverană întrece peste 140% din PIB și unde împrumurile UE și FMI sunt insuficiente. Acest summit va fi convocat joi (21 iulie), a anunțat astăzi (15 iulie) președintele Consiliului UE Herman Van Rompuy.

Italia, Irlanda, Portugalia, Spania au fost, de asemenea, pe masa de discuții a miniștrilor de finanțe reuniți luni(11 iulie) și marți (12 iulie) la Bruxelles.
"În Italia există o legătură contagioasă puternică între datoriile statului și riscurile bancare, din cauza datoriei publice crescute şi pentru că băncile deţin o cantitate importantă de obligatiuni suverane," avertiza săptămâna trecută Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite