UPDATE Cine ne mai pune restricţii la muncă în UE încă doi ani. Vezi ţările care nu vor români şi bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul României şi Bulgariei, limitările impuse pe piaţa muncii mai pot fi menţinute până cel mai târziu la 1 ianuarie 2014
În cazul României şi Bulgariei, limitările impuse pe piaţa muncii mai pot fi menţinute până cel mai târziu la 1 ianuarie 2014

Nouă state membre din 11 care menţin restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari au transmis Bruxelles-ului notificări precizând dacă dau voie sau nu cetăţenilor acestor state să lucreze, de anul acesta, fără permis de muncă, pe pieţele naţionale, au precizat astăzi oficiali ai Comisiei Europene.

Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda au transmis răspunsurile oficiale Comisiei Europene şi, în cazul lor, la nivel de Guvern, se decisese déjà ca restricţiile pentru români şi bulgari să fie menţinute.

Vezi deciziile Belgiei şi Irlandei anunţate deja în luna decembrie

Vezi decizia Olandei şi argumentele oficialilor din Ţările de Jos

Au mai trimis notificări Germania (care va elimina parţial restricţiile), Luxemburg, Franţa, Malta şi Italia (potrivit presei autorităţile de la Roma au decis deschiderea pieţei muncii pentru România şi Bulgaria, de la 1 ianuarie 2012). Spania a reintrodus restricţii doar pentru români în vara anului trecut - şi le poate menţine până la sfârşitul acestui an.

Vezi decizia Germaniei care a deschis parţial piaţa muncii pentru următorii doi ani

Vezi decizia Spaniei, principala destinaţie a românilor plecaţi la muncă în străinătate

"Trebuie să evaluăm răspunsurile celorlalte state pentru a vedea dacă vor menţine sau nu restricţiile", a declarat Ryan Heath, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Înca din toamna anului trecut, tendinţele erau evidente pe fondul crizei datoriilor din zona euro şi a creşterii şomajului: românii aveau puţine şanse de a scăpa în 2012 de restricţiile pe care le impun ţările europene cu economiile cele mai dezvoltate.

Românii nu se pot angaja decât cu proceduri birocratice complicate - au nevoie de permis de muncă - în 15 state europene, membre UE sau ale Spaţiului Economic European (SEE) plus Elveţia. Acestea urmau să anunţe, până la sfârşitul anului 2011, politica pe care o vor adopta faţă de lucrătorii români în viitorii doi ani în care-i mai pot refuza pe piaţa muncii locale.

De la 1 ianuarie 2014, potrivit tratatului de aderare la UE, românii vor avea drept de muncă oriunde în Europa, mai puţin Elveţia. Până atunci însă, cele 11 state membre care au păstrat restricţii le puteau menţine încă doi ani, de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2013.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite