Germania deschide piaţa muncii pentru specialiştii şi sezonierii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Germania
Germania

Guvernul federal de la Berlin a aprobat liberalizarea pieţei muncii locale pentru persoanele calificate şi pentru lucrătorii sezonieri, anunţă Deutsche Welle. Restul vor avea nevoie de permis până la 1 ianuarie 2014.

Astfel, din 2012 nu va mai fi nevoie de permis de muncă atunci când un absolvent de facultate găseşte în Germania un job corespunzător pregătirii sale.

De asemenea, firmele nu vor mai fi nevoite să demonstreze că n-au găsit muncitori locali sau din celelalte state UE nici atunci când vor dori să angajeze persoane care încep o pregătire profesională într-o unitate germană, şi nici dacă vor să angajeze lucrători sezonieri.

Aşadar, este vorba de două extreme: specialişti (de care Germania a început să ducă lipsă în multe domenii) şi sezonieri (în joburi prost plătite, pe care oricum nu le ocupau nemţii, de exemplu în agricultură şi construcţii).

“În cazul locurilor de muncă în care pregătirea şi calificarea profesională este una standardizată a fost exclusă verificarea priorităţii, ceea ce înseamnă că angajatorii nu mai sunt obligaţi să ofere prioritate unui cetăţean german aflat în căutarea unui loc de muncă”, explică Deutsche Welle.

 „Începând cu 2012 va fi mult mai uşor pentru români să lucreze în Germania", a comentat pentru Deutsche Welle ambasadorul Republicii Federale la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, precizând că interdicţii privind libera circulaţie a forţei de muncă pentru români vor continua să existe "doar în cazul locurilor de muncă unde cerinţele de calificare sunt reduse", acestea fiind menite să protejeze şomerii de lungă durată şi persoanele în căutarea unui loc de muncă cu pregătire profesională slabă, îndeosebi pe cei din Germania de Est.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite