E OFICIAL! Guvernul olandez a decis: nu deschidem graniţele pentru muncitorii români şi bulgari, vrem restricţii suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Căpşunarii" au liber şi-n Islanda FOTO: ADEVĂRUL
"Căpşunarii" au liber şi-n Islanda FOTO: ADEVĂRUL

Cabinetul olandez a decis astăzi menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, după ce ministrul pentru afaceri sociale, Henk Kamp, a făcut o propunere oficială în acest sens, a declarat, pentru Adevărul Europa, Friso Fennema, purtătorul de cuvânt al ministerului olandez.

"Până la 1 ianuarie 2014, piaţa muncii din Olanda va rămâne închisă pentru lucrătorii migranţi din România şi Bulgaria. Guvernul olandez nu doreşte să aprobe libera circulaţie a lucrătorilor din aceste ţări, atât timp cât rata şomajului este în creştere şi iar riscul unei recesiuni este iminent", se arată în decizia de astăzi a cabinetului olandez, obţinută de Adevărul Europa. 

Guvernul va informa Comisia Europeană a acestei decizii până la 31 decembrie 2011.

Numărul de migranţi din Europa Centrală şi de Est este mai mare decât se aştepta. Cele mai recente  estimări, arată că există între 286.000 şi 325.000 de migranţi în Ţările de Jos.

Decizia guvernului olandez face trimitere şi la aşa numitele progrese înregistrate în aprilie potrivit cărora au fost introduse mai multe verificări legate de dreptul de rezidenţă al celor veniţi din est. „În plus, guvernul a făcut acorduri cu Belgia despre modul de cobatere al agenţiilor frauduloase pentru muncă temporară. Suntem în consultare şi cu alte ţări UE cu privire la măsurile de supravegheare a migraţiei forţei de muncă", mai arată documentul citat. Guvernul olandez a mai precizat că doreşte ca muncitorii migranţi să poată beneficia de asistenţă socială numai după ce au lucrat în Ţările de Jos timp de cinci ani. În prezent, ei pot beneficia de asistenţă socială după un an.

Ministrul olandez care susţine propunerea ne-a mai pus la zid şi în primăvară

Ministrul olandez Henk Kamp a fost cel care în aprilie anunţa că din vara acestui an, cetăţenii din afara UE şi din România şi Bulgaria vor primi, permise de muncă în Olanda doar în cazuri excepţionale. Kamp a propus atunci ca angajatorii din domeniile cum ar fi agricultura sau horticultura să folosească şomerii olandezi.

De la extinderea UE, în 2004, aproximativ 165.000 de persoane din Europa Centrală şi de Est au venit să lucreze în agricultură şi horticultură, construcţii, industrie şi transporturi în Olanda. "Între timp, peste un milion de persoane cu vârste sub 65 de ani nu au niciun loc de muncă", a declarat Kamp. Referindu-se la muncitorii din afara UE, Kamp a declarat: "Nu ştiu de ce ar trebui să îi primim. Mai întâi, contribuie la creşterea şomajului în Olanda, iar apoi ar trebui să privim în cadrul UE, şi apoi în afara Uniunii".

Olanda este ţara care a blocat şi aderarea României la Schengen şi a precizat că va continua să nu accepte compromisul propus de celelalte ţări membre invocând problemele din domeniul justiţiei.

Nici alţii nu ne vor

Marea Britanie se pregăteşte să ia o decizie similară după ce Comitetul pentru Migraţie a recomandat Londrei să menţină aceste restricţii până în 2014. Nici în Belgia tendinţele nu sunt favorabile. Ministrul austriac al muncii a anunţat de curând şi intenţia Vienei de a nu-i accepta pe români şi bulgari fără permis de muncă.

Toate cele 10 state membre UE care menţin încă restricţii pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria trebuie să anunţe Comisia Europeană dacă le mai prelungesc încă doi ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite