Europarlamentar german: nu transformaţi intrarea în Schengen într-o dezbatere emoţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de miniştri trebuie să decidă, pe baza ultimelor rapoarte tehnice, dacă România şi Bulgaria sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen.

Citiţi şi: Prima victorie pe Schengen: ultimul raport al României a fost adoptat

În urma întâlnirii grupului Sch-Eval de astăzi de la Bruxelles, ultimul raport pentru România a fost adoptat şi ultimele două pentru Bulgaria au fost amânate. Cele două ţări au aplicat la Schengen în acelaşi timp şi teoretic, pot continua procesul de integrare împreună.

Consiliul, înainte de a lua decizia finală, trebuie, conform legii, să se consulte cu Parlamentul European (PE). Acesta încă nu a votat, europarlamentarii nu şi-au format o părere, deoarece ultimele rapoarte tehnice ale României şi Bulgariei nu au fost desecretizate de consiliu. Parlamentul aşteaptă accesul la documente, după care îşi va da votul.

Cât de important este însă votul PE în discuţiile consiliului de miniştri ? Cum vor vota europarlamentarii germani sau francezi, din moment ce ţările lor de provenienţă sunt cele care conduc "mişcarea de amânare" a României şi Bulgariei ?

Monika Hohlmeier, 42 de ani, din Munchen, Germania, este un europarlamentar german, membră a Partidului Popular European (PPE).

A.M. : Care credeţi că va fi votul Parlamentului European ?

M.H. În mod evident, este imposibil să prezicem care va fi votul parlamentului. În acest stadiu, este foarte important ca toţi europarlamentarii să primească acces la documentele relevante din acest dosar, care sunt necesare unei decizii bine informate şi rezonabile. Dacă nu cunoaştem datele problemei, nu putem lua o decizie obiectivă şi corectă. 

A.M. : Care sunt însă factorii care ar putea influenţa decizia europarlamentarilor ?

M.H. : România şi Bulgaria trebuie să înţeleagă foarte bine ce condiţii au de îndeplinit şi să muncească în acest sens. Germania şi Franţa au avut reţineri în legătură cu nivelul corupţiei şi crimei organizate din România.

Chiar mai mult, Germania şi Franţa au cerut (Comisiei Europene, europarlamentarilor şi preşedinţiei consiliului UE) să ia în considerare situaţia generală din cele două ţări cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Dacă sunt anumite dubii şi reţineri, mai mult decât doar probleme tehnice, cele două state (România şi Bulgaria) trebuie să fie informate, să cunoască bine cerinţele suplimentare şi să înţeleagă de ce aceste aspecte ar putea afecta intrarea lor în spaţiul Schengen.

A.M. : Care este următorul pas penru Parlament?

M.H. : Avem nevoie de proceduri transparente şi cerinţe la care toate statele membre Schengen să răspundă. Din acest motiv, Parlamentul European are nevoie imediată de acces la toate documentele relevante. Suntem foarte conştienţi de responsabilitatea pe care o avem ca şi europarlamentari, faţă de cetăţenii europeni şi faţă de statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, decizia noastră trebuie să fie bazată pe fapte şi să corespundă rezultatelor evaluărilor României şi Bulgariei.

A.M. : Când veţi vota, veţi ţine cont de faptul că ţara dumneavoastră de origine a cerut întârzierea intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen?

M.H. :
În primul rând, aş vrea să spun că aceasta nu este o decizie politică în favoarea sau împotriva României şi Bulgariei şi deci nu ar trebui să se transforme într-o dezbatere emoţională.

Mai simplu spus, există nişte condiţii clare de aderare la spaţiul Schengen şi responsabilitatea Parlamentului şi Consiliului este să examineze ce criterii au fost îndeplinite şi în cazul în care există încă lucruri de remediat, să facă o listă cu ce rămâne de realizat.

Din experienţa mea, ştiu că extinderea spaţiului Schengen este o problemă foarte sensibilă şi oamenii tind să reacţioneze destul de puternic: regiunea mea, Franconia de Sus, are graniţă cu Republică Cehă. Şi deci, acum doi ani, când se negocia aderarea Republicii Cehe la zona Schengen, populaţia din regiunea mea se temea de creşterea nivelului criminalităţii şi imigrărilor ilegale.

Din fericire, aceste temeri s-au dovedit a fi nefondate.

Astăzi, rata criminalităţii în regiunea mea de graniţă este mult mai scăzută decât era înainte ca Republica Cehă să intre în spaţiul Schengen, iar cooperarea dintre poliţia noastră şi cea cehă este bună, s-au facut multe progrese.

Deci, insist să ne uităm la datele exacte - dacă se îndeplinesc sau nu toate criteriile de aderare la zona Schengen. Cu siguranţă nu vrem să cădem victime unei dezbateri politice care nu adresează cel mai important aspect, de fapt, şi anume regulile Schengen.

A.M. : Cât de multă influenţă ar putea avea votul Parlamentului în Consiliul European ?

M.H. :
Consiliul va ţine cont de dezbaterea şi decizia din Parlamentul European, sunt sigură de acest lucru. Acum, obiectivul Parlamentului este să aibe o dezbatere obiectivă, bazată doar pe datele exacte. Consiliul trebuie să dea acces europarlamentarilor la toate documentele relevante, astfel încât Parlamentul îşi să poată forma o opinie şi să ofere punctul său de vedere Consiliului, este corect să se procedeze în regim de consultanţă, iar consultantul PE trebuie să fie în cunoştiinţă de cauză, să cunoască toate datele.

Această dezbatere este importantă din două puncte vedere. În primul rând, se va decide dacă România şi Bulgaria sunt pregătite sau nu să intre în spaţiul Schengen. Pe de altă parte, acesta este un test de litmus pentru relaţiile dintre Consiliu şi Parlamentul European.

Trebuie să ne asigurăm că cele două aspecte sunt însă bine separate şi vor fi rezolvate de îndată ce Consiliul va trimite rapoartele europarlamentarilor. 

Citeşte cum aparatura ca în Star Trek serveşte drept scut impus de Schengen împotriva contrabandiştilor la vama cu Serbia

Big Brother păzeşte frontiera de Vest

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite